SPLOŠNA POROČILA 2003                              ……………………….. nedokončano …………..

 

 

 

V petek, 17. januarja ob 18. uri je bila seja Gospodarskega sveta – torej cerkvenih ključarjev in drugih mož, ki so izbrani za vodenje gospodarskih stvari v župniji. Pregledali smo račune  in blagajno za minulo leto in načrtovali novo.

 

 

 

18. januarja smo pričeli osmino za edinost kristjanov. Obhajali smo s pomočjo liturgičnega priročnika, ki ga je pripravil Slovenski ekumenski svet. Molili smo za uresničitev Jezusove prošnje: »… da bi bili vsi eno!«

 

 

 

V petek, 24. januarja za 18. uro je bil sklican organizacijski sestanek članov dveh komisij ŽPS in sicer komisija 'za oznanjevanje' in  'za bogoslužje', v sejni sobi našega župnišča. Če se kateri od članov ŽPS na predzadnji seji še ni opredelil za sodelovanje v eni od treh možnosti: oznanjevanje, bogoslužje ali dobrodelnost, je to lahko (za prvi dve) storil preprosto tako, da je prišel v petek na to srečanje. Vendar odziv tokrat ni bil dober.

 

 

 

Na svečnico, 2. 2. 2003 sta bili samo dve maši in sicer ob 7. in 10. uri. To drugo mašo ob 10.00 je prenašala RTV Slovenija. Verniki se niso ustrašili kamer in so v lepem številu prišli tudi k temu bogoslužju in lepo sodelovali. Združno sta prepevala oba mešana zbora pod vodstvom g. Marka Slokarja in ob orglanju Tine Novak.

 

Izmed kar nekaj pisnih odzivov na to mašo navajamo odlomka iz dveh pisem:

 

 

ž  Črnuče, 3. febr. 2003.   Spoštovani gospod župnik Polzele … Šele po oddaji - prenosu maše mi je prišlo na um, da sem se pravzaprav dolžan zahvaliti vašemu zborovodju, ker je izbral mojo skladbo za TV prenos. Obenem želim čestitati vsem izvajalcem za dovršeno in doživeto izvajanje. Na Polzeli imate odličen cerkveni pevski zbor!

 

Zelo obžalujem, ker sem bil poprej zadržan, da sem ujel zadnje takte Slave, ko sem prižgal televizor in sem tako zamudil predstavitev vaše župnije. Videl sem, kar je pokazala kamera med obredom, lepe orgle, prelepe barvne vitraže, predvsem pa nabasano polno cerkev, kar je najlepše.

 

Vljudno Vas prosim, sporočite mojo zahvalo in čestitke vašim pevkam, pevcem, zborovodju in organistki. Priloženo knjigo Glose in štorije, s katero se predstavljam - notri je nekaj zgodovine našega kraja, utrinkov iz mojega življenja in kar tako napisanih zabavnih zgodbic - pa prosim poklonite tistemu ali tisti med pevkami in pevci, ki je doslej prebral največ knjig (ta jo ne bo vrgel v kot).

 

Lepe pozdrave vašemu kraju pod Goro Oljko, kraljico Savinje! Damijan K., Ljubljana.

 

 

ž  Spoštovani vsi Polzelani. Vaša močna vera in lepa duhovna drža mi je segla do srca. Resnično ste bili vsi luč. Naj vaše sveče nikoli ne ugasnejo – ne v petju, krašenju, branju beril, meditaciji, molitvi, prejemanju sv. obhajila … Z Vami sem skozi vrata skoraj stopil v nebesa. Tja si z Vami želim,    Pavel iz Sežane.

 

 

 

 

V torek, 11. februarja, na praznik Lurške Mater Božje smo obhajali svetovni dan bolnikov. V duhu gesla Rožni venec - pot k zdravju smo bili ta dan pozorni do bolnikov, zanje molili in jih po možnosti obiskali bodisi doma, v domu za ostarele ali v bolnišnici. Prav posebej pa smo se spomnili bolnikov, ki so na zdravljenju v celjski bolnišnici. Zanje je bila v bolnišnični kapeli na ta dan zvečer ob 19.00 sveta maša, ki jo je daroval celjski opat g. Marjan Jezemik. K tej maši so bili lepo vabljeni tudi sorodniki in prijatelji bolnikov ter prav tako vsi, ki delajo v bolnišnici in pomagajo bolnikom.

Bolniški duhovnik, g. Andrej Urbancl je dodal še tole: »Zahvaljujem se Vam za vse, kar dobrega naredite za bolnike in zame«.

 

 

 

V sredo, 12. februarja prvi dan češčenja SRT v naši župniji:

 

 

7.00  ..................................    maša   g. Drago Svetko                     

  8.00  -    9.00  ...................   molitvena ura:           ZALOŽE

  9.00  -  10.00  ...................   molitvena ura:           OROVA VAS

10.00  -  10.30  ...................   molitev:                      VSI

10.30  ..................................  maša   g. Niko Krajnc

14.00  -  16.00  ...................   molitev:                      Dom upokojencev  (v Domu)

16.00  -  17.00  ...................   molitvena ura:           BREG

17.00  ..................................  maša   g. Milan Kšela

 

V četrtek, 13. februarja drugi dan celodnevnega češčenja SRT:

 

7.00  ..................................    maša   g. Janez Bračun

  8.00  -    9.00  ....................  molitvena ura:           PODVIN

  9.00  -  10.00  ...................   molitvena ura:           POLZELA

10.00  -  10.30  ...................   molitev:                      VSI

10.30  ..................................  maša   g. Mirko Škoflek

13.00  -  14.00  ...................   molitev in spoved:     veroučenci  (1-5, po pouku)

14.00  -  15.00  ...................   molitev in spoved:     veroučenci  (1-5, po pouku)

15.00  -  16.00  ...................   molitev in spoved:     veroučenci  (7-9) 

16.00  -  17.00  ...................   molitvena ura:           LOČICA

17.00  ..................................  maša   g. Branko Brezovnik

 

*  sklep - blagoslov

 

 

 

 

 

V ponedeljek, 24. februarja zvečer sestanek pripravljalnega odbora za Dekanijski pastoralni dan.

 

 

 

V torek, 25. februarja ob 18. uri je bil v prostorih pod cerkvijo sestanek s starši letošnjih prvoobhajancev. Tematika: enotne obleke vseh prvoobhajancev?

 

 

 

V ponedeljek, 3. marca ob 19. 30 uri, je Dekanijska Karitas v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu organizirala tradicionalni dobrodelni koncert  pod geslom "Z ROKO V ROKI". V lepem številu smo se ga udeležili tudi polzelani.

 

 

 

V sredo, 5. marca smo pričeli letošnji 40-dnevni postni čas priprave na Veliko noč. Pri nedeljskih oznanilih je bilo rečeno: »Zdržek od mesnih jedi ob petkih in post na pepelnico in veliki petek še vedno velja. Seveda pa nas ta čas ne vabi samo k odpovedi, ampak nas še bolj spodbuja k aktivnosti: večjemu posvečanju molitvi, opravljanju del pobožnosti in krščanske dobrodelnosti, zvestemu spolnjevanju svojih dolžnosti… Da bi že na samem začetku vzeli ta čas milosti zares, bosta na pepelnično sredo v naši cerkvi dve maši: zjutraj ob 7.00 in zvečer ob 17.00. K obema mašama pa pridite pol ure prej. Izjemoma ne bomo opravili križevega pota, ampak posebni rožni venec. Včeraj smo namreč duhovniki mariborske škofije prejeli pismo škofa Franca Krambergerja z naslednjo vsebino: '…Kot je znano, je sveti oče v nedeljo, 23. februarja, pred molitvijo angelovega češčenja povabil vse katoličane, naj pepelnično sredo, 5. marca, na poseben način posvetijo molitvi in postu za mir, posebno za mir na Bližnjem vzhodu«. Sveti oče je prav tako prosil, naj bi se iz Marijinih svetišč dvigala v nebo goreča molitev rožnega venca. V skladu z željo vrhovnega pastirja Cerkve vabim vernike mariborske škofije, da na pepelnično sredo, v skupinah ali posamič, molijo za mir v domači cerkvi rožni venec po namenu svetega očeta, ali pa poromajo v ta namen v kakšno bližnjo romarsko cerkev'«.

 

 

 

V ponedeljek, 10. marca ob 18. uri v sejni sobi našega župnišča redna seja ŽPS.

 

 

 

V torek, 11.marca ob 18.00 je bila v prostorih pod cerkvijo predstavitev Mreže informacijsko svetovalnih pisarn, ki v izvedbi Škofijske karitas Maribor že nekaj časa deluje za področje Savinjske doline v prostorih naše župnijske Karitas. Gre za »Pomoč odvisnikom in njihovim svojcem«. Udeležencev je bilo okrog 40.  

 

 

 

V ponedeljek, 17. marca, maša izjemoma ni bila zjutraj, ampak zvečer in sicer ob 18. uri. Na svojo prvo sejo se je namreč zbrali Dekanijski pastoralni svet, ki je svoje poslanstvo pričel z sveto mašo, prejetjem potrditvnih listin in posebnim blagoslovom. Slovesnost je opravil kanonik iz Maribora, g. Jože Goličnik. Po evharistični daritvi se je seja nadaljevala v prostorih pod cerkvijo. Za bogato pogostitev so poskrbeli domači člani DPS, dr. Janez C., Janca K. in Andreja L..

 

 

 

V sredo, 19. marca smo tudi na Polzeli pričeli teden družine: »Krščanska družina, veselo oznanilo za tretje tisočletje«. Vsak dan smo ob posebej izbrani božji besedi razmišljali na temo življenja v družini in seveda molili za srečo in razumevanje med vsemi družinskimi člani. Teden se je zaključil na praznik Gospodovega oznanjenja, 25. marca.

 

 

 

V torek, 25. marca, na praznik Gospodovega oznanjenja – materinski dan – dan staršev, smo zaključili teden družine. Ob dveh dopoldanskih mašah je bila na sporedu še večerna ob 17. uri, pri kateri so sodelovali mladi s posebnim programom.

 

 

 

V ponedeljek, 31. marca zvečer sestanek pripravljalnega odbora za Dekanijski pastoralni dan.

 

 

 

Cvetna sobota, 12. aprila je bila deževna. Kljub temu pobožnost križevega pota od cerkve na Vimperku do Gore Oljke ni odpadla. Z dežniki se jih je udeležilo 35 romarjev. 

 

 

 

V ponedeljek, 14. aprila ob 19. uri sestanek ŽPS.

 

 

 

V četrtek, 17. aprila ob 9.00 uri v mariborski stolnici t.im. krizmena maša, pri kateri somašujejo duhovniki iz skoraj vseh župnij. Iz župnije smo se je udeležili: zlatomašnik, g. Janez Bračun, župnik Jože Kovačec, mežnar Drago Stropnik in ga. Marija Bizjak. Doma je bilo slovesno bogoslužje ob 19.00 uri. Po maši je bila molitvena ura za duhovne poklice.

 

 

 

V petek, 18. aprila strogi post. Ob 15.00 na Gori Oljki križev pot. Zvečer ob 19.00 uri v župnijski cerkvi bogoslužje velikega petka.

 

 

 

V soboto, 19. aprila zjutraj ob 7.00 uri izpostavitev Najsvetejšega v ‘božjem grobu’ in blagoslov ognja. Dopoldne ob 11.00 uri prvi blagoslov velikonočnih jedi. Blagoslovi potem še popoldne ob 14.00, 15.00, 16.00 in zadnji ob 17.00 uri. Prinašanje jedi k blagoslovu so verniki združevali tudi z vsaj nekajminutno molitvijo pri ‘božjem grobu’ v stari cerkvi. Zvečer ob 20.00 uri pa je bila velikonočna vigilija - slavje luči, božja beseda, slovesna sveta maša. Berila ta večer so že po ustaljeni navadi brali ključarji: 1. berilo: Jože Košec iz Ločice; 2. berilo: Alojz Florjanc s Polzele; 3. berilo: Janez Vošnjak s Podvina;  4. berilo: Franci Ožir s Podvina;  5. berilo: Milan Rakun iz Založ; novozavezno berilo: Stanko Novak iz Orove vasi.

 

 

 

V nedeljo, 20. aprila vstajenjska procesija ob 6.00 uri zjutraj. Po procesiji vstajenjska sveta maša. Maši potem še ob 9.00 in 10.30. Obisk vseh maš zelo lep. 

 

 

 

Na velikonočni ponedeljek, 21. aprila je poleg dopoldanskih maš v župnijski cerkvi ob 7., 10.30,

popoldne ob 15. uri bila maša tudi na Vimperku. To je že tradicionalno potovanje 'v Emavs'. V lepem vremenu se je zbralo zelo veliko ljudi. Maša je bila zunaj, pred cerkvijo.

 

 

 

V soboto, 26 aprila so se naši mladinci udeležili mladinskega kviza v Mariboru. Srečanje je bilo zanimivo in dobrodošlo!

 

 

 

V četrtek, 1. maja je na Gori Oljki spet bila slovesnost na praznik Jožefa Delavca. Ob 10.30 je bila tradicionalna maša, ki jo je tudi letos vodil škof Vekoslav Grmič. Somaševali so: zlatomašnik g. Janez Bračun, profesor g. Srečko Reher, upokojeni duhovnik g. Andrej Lampret in domači župnik. Ministrirala sta diakon in letošnji novomašnik iz Šoštanja, g. Janez Turinek in domači bogoslovec Gorazd Bastašič. Prepeval je moški pevski zbor. Za urejenost cerkve in bogoslužje sta poskrbela ključarja Janez Vošnjak in Milan Rakun. Kakor več prejšnjih let je tudi tokrat škofa prevažal g. Anton Vašl s Polzele. Kosilo za škofa, duhovnike in šoferja je bilo pri družini Maksa Vasle v Založah.

 

 

 

V četrtek, 1. maja smo pričeli šmarnično pobožnost.. Maše so bile vse dni meseca majnika zjutraj in zvečer. Zjutraj smo predvsem za odrasle prebirali knjigo Antona Nadraha Ocis z naslovom: »Leto rožnega venca«; ob večerih pa za otroke knjižico Aca Jerant z naslovom: »Serafinček«. Otroci so za vsakodnevni obisk prejeli posebno samolepilno etiketo. Če bodo šmarnice redno obiskovali in pridno lepili te lističe, so na koncu sestavili čudoviti sliko angela …  

 

 

 

V nedeljo, 4. maja je bila maša v kapeli sv. Florjana – za gasilce. 

 

 

 

V četrtek, 8. maja, po večerni maši je bil roditeljski sestanek za starše letošnjih prvoobhajancev.

 

 

 

V soboto, 17.maja je bil v Grižah Dekanijski pastoralni dan. Udeležila se ga je tudi večina članov polzelskega ŽPS. Čeprav so bili povabljeni k udeležbi tudi drugi župljani, se ni odzval nihče. Vsi, ki se niso odločili ne za takšno ne za drugačno sodelovanje, pa so bili naprošeni, naj delo DPD spremljajo in podprejo doma z molitvijo.   

 

 

 

V nedeljo, 18. maja je pri vseh treh mašah sodeloval nekdanji zasvojenec od trdih drog, Domen Novak iz Ljubljane. S pričevanjem svojega propadanja in potem tudi uspešnega zdravljenja v italijanski komuni 'Dianova' je prepričal ljudi, da je mogoče tudi ta največji problem sodobne družbe premagati. Domen deluje v Društvu »UP«. Zanj je tudi zbiral prostovoljna finančna sredstva in ljudje so mu namenili 117.820,00 SIT.

 

 

 

V četrtek, 22. maja ob 10.30 je zlatomašnik, g. Janez Bračun imel jubilejno slavje med 'svojimi' v kristalni dvorani Doma upokojencev. Udeležila se je večina uslužbencev in mnogo oskrbovancev. Vzdušje je bilo prijetno, prisrčno in sproščeno. Po iskrenih čestitkah se vidi, da g. Janeza v Domu spoštujejo in imajo radi, kakor seveda tudi on njih.

 

 

 

V nedeljo 25. maja je bilo prvo sveto obhajilo. Prvoobhajancev 61. Na vreden prejem zakramenta jih je pripravila katehistinja Ljudmila Kralj. Cerkev je okrasila Cvetličarna Podbregar. Tudi starši prvoobhajancev so se lepo odzvali na vabila in zavzeto sodelovali – kakor pri opravljeni spovedi, tako pri sami slovesnosti. Slovesnost je organiziral in vodil 'odbor staršev' pod vodstvom g. Marka Slokarja. Prav po njihovem prizadevanju je bila izpeljana akcija o enotnih oblekah vseh otrok.

 

 

 

Na binkoštno nedeljo, 8. junija je bila ob 10.30 maša na Gori Oljki. Nabirka, ki je tudi tokrat, kakor običajno, sledila sveti maši je bila darovana župniji Andraž, ki se je odločila za nakup novih orgel. Z darežljivostjo smo se tudi zahvalili Andraškemu cerkvenemu pevskemu zboru, ki je prepeval pri tej maši in sprejel odgovornost za petje tudi za prihodnje binkoštne nedelje!

 

 

 

Vnedeljo, 8. junija popoldne je zbor Oljka imel piknik ob koncu sezone. Povabili so tudi župnika.

 

 

 

13. junija smo zaključili veroučno leto. Spričevala, pohvale, priznanja in drugo so otroci prejeli ob koncu tretje maše.

 

 

 

V četrtek, 19. junija, na praznik Sv. Rešnjega telesa in krvi je poleg dveh dopoldanskih maš v župnijski cerkvi (7.00 in 10.30) bila ena tudi popoldne (ob 17.00 ) in sicer v Založah pri evharističnem križu. Začetek telovske procesije je bil, kakor po postavitvi omenjenega križa že običajno, pri Pekovi kapeli.

 

 

 

V nedeljo, 13. julija popoldne ob 16. uri je bilo v naši cerkvi srečanje pritrkovalcev na male zvonove pod naslovom »Zazvonite zdaj zvonovi«. Najprej smo opravili litanije Matere božje in blagoslov z Najsvetejšim, nato pa nastop posameznih skupin pritrkovalcev na male zvonove. Udeležile so se skupine iz Mengša, Šmartnega ob Paki in s Polzele. V okviru Malteških dnevov na Polzeli je bil organizator in voditelj g. stanko Novak.   

 

 

 

V petek, 18. julija ob 20. uri smo v delu stare cerkvi odprli stalno razstavo o Polzeli skozi čas, s posebnim poudarkom na malteškem redu. Uredila sta jo članica ŽPS ga. Ana Tavčar in mladinec Rok Hrženjak. Razstava je zasnovana tako, da se bo lahko nenehno dopolnjevala.

 

 

 

V soboto, 19. julija ob 10. uri so restavratorji v cerkvi sv. Križa na Gori Oljki predstavili restavratorska del na glavnem oltarju. Šlo je za strokovno razlago in slikovno predstavitev že opravljenih in načrtovanih del. Predavala sta dr. Vrišer in g. Andrej Šebalj

 

 

 

V nedeljo, 20. julija je na Polzeli obhajal zlatomašni jubilej g. Janez Bračun. Predhodno je imel slovesnosti v Grižah, Podsredi, v Domu upokojencev, Rečici ob Savinji. Slovesnost na Polzeli so z veliko zavzetostjo pripravili ŽPS in GS v sodelovanju z že ustaljeno ekipo za pripravo pogostitev. Za vse udeležence so bili pripravljeni obloženi kruhki, mnogo peciva ter alkoholna in brezalkoholna pijača. Vino so prispevali izključno posamezni vinogradniki iz župnije, pecivo pa so napekle gospodinje po mnogih hišah (…………….)  Bogoslužje je vodil zlatomašnik sam, pridigal pa je prof. mag. Maksimiljan Matjaž. Pozdrave pred začetkom maše so opravil: domači župnik, župan Ljubo Žnidar, v imenu ŽPS g. Stanko Novak, iz vrst najmlajših pa Sara in Tilen Šlogar. Poleg drugih manjših spominskih daril je bil slavljencu izročen nov plašč zlate barve, prinešen iz Rima.

 

Za čudovito petje med mašo je poskrbel združeni župnijski pevski zbor ('papeški'), pred mašo in po maši pa so sodelovali tudi OPZ 'Cekinčki' in MPZ.

 

Poleg zlatomašnika smo pri isti slovesnosti imeli v svoji sredi iz duhovniških vrst še enega jubilanta. Naš rojak, g. Mirko Škoflek, zdaj župnik v Šempetru, je obhajal letos 30-letnico duhovništva. Tudi njemu smo želeli iz srca vse najboljše, poguma, vztrajnosti in moči, da bi bil leta 2023 pri istem oltarju tudi on odet v zlat ornat. »Bog te živi, tridesetletnik!«          

 

 

 

V soboto, 13. septembra so na Gori Oljki imeli sestanek organisti in zborovodje. Na začetku novega pastoralnega leta so naredili naslednji razpored orglanja in sodelovanja župnijskih zborov pri bogoslužjih v pastoralnem letu 2003-04:

 

MAŠE

7.00 uri

9.00 uri

10.30 uri

Prva nedelja

Anita Kokovnik

Moški zbor

Sabina Novak

Druga nedelja

Mija Novak

Stanko Novak

Oljka

Tretja nedelja

Mija Novak

Branko Novak

Cekinčki

Četrta nedelja

Veronika Brezovnik

Izidor Kokovnik

Margareta

Peta nedelja

Anita Kokovnik

Marko Slokar

Kvintet Lastovka

 

OKTOBER                                                                                                            

ROŽNOVENSKA NEDELJA – Gora Oljka – Mešani zbor Oljka                                        

SREČANJE BOLNIKOV IN OSTARELIH –

MISIJONSKA NEDELJA –                                                                         

NOVEMBER

  1.11.2003:  VSI SVETI;  7.00 – MePZ;  9.00 – Tina Novak; 14.00 – Moški zbor

  9.11.2003:  ZAHVALNA NEDELJA; Gora Oljka – Moški zbor

DNEVI SVETE CECILIJE

20.11.2003:   koncert?

21.11.2003:   koncert?

22.11.2003:   OBLETNICE POROK - vsi zbori in vokalne skupine

DECEMBER

  5.12.2003:  MIKLAVŽEVANJE - Cekinčki in OPZ iz Gotovelj                               

  7.12.2003:  Miklavževanje na Vimperku - Cekinčki  

 

 BOŽIČNA DEVETDNEVNICA:…   

 

DATUM

7.00

17.00

PETJE

16.12.

Mija

Tina

Marko

17.12

Mija

Tina

Marko

18.12.

Mija

Izidor

Rok

19.12.

Mija

Anita

Tina, Sabina

20.12.

Mija

Sabina

Tina, Sabina

21.12.  7.00

Mija

 

Marko

            9.00

Branko

 

Tina, Sabina

          10.30

Tina

 

Rok

22.12.

Mija

Marko

g.župnik

23.12.

Mija

Tina

Marko

24.12.

Mija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24.12.2003:  SVETI VEČER; 21.00 - Kvintet Lastovka; 24.00 - Mešani zbor; 24.00 - G.O.- 'Oljka'

25.12.2003:  BOŽIČ:   9.00 –   Moški zbor;  10.30 – Margareta ali Cekinčki

JANUAR      

  1.1.2004:  NOVO LETO:  9.00 – Moški zbor;  10.30 – Veronika Brezovnik                      

  4.1.2004:  KONCERT BOŽIČNIH PESMI; vsi Polzelski zbori in vokalne skupine (dve pesmi)

FEBRUAR

  2.2.2004:  SVEČNICA - 7.00 – Mija Novak: 17.00 – Anita Kokovnik                                             

12.2.2004:  CELODNEVNO ČEŠČENJE - 7.00 – Mija Novak;  17.00 – Mešani zbor

13.2.2004:  CELODNEVNO ČEŠČENJE 7.00 – Mija Novak;  17.00 – Moški zbor

MAREC 

19.3.2004:  Sveti Jožef:   7.00 – Mešani zbor;  17.00 – Moški zbor

25.3.2004: 

APRIL

11.4.2004:  VELIKA NOČ:  6.00 - procesija - družena zbora; 9.00 - Moški zbor; 10.30 - Cekinčki

18.4.2004:  Bela nedelja - Gora Oljka - Oljka

24.4.2004:  Koncert MePZ Oljka

MAJ

  1.5.2004:  Gora Oljka – Moški zbor

     5.2004:  Seznam za šmarnice pride kasneje

  9.5.2004:  BIRMA - Združena zbora

  8.5.2004:  Koncert dekliškega seksteta (?)

16.5.2004:  Srečanje pevskih zborov na Gori Oljki

23.5.2004:  PRVO SVETO OBHAJILO - 'Oljka'

30.5.2004:  BINKOŠTNA NEDELJA - Mešani zbor Andraž

JUNIJ

  6.6.2004:  2.SREČANJE CERKVENIH OTROŠKIH ZBOROV

10.6.2004:  Telovo – procesija - Oljka

JULIJ

ŠMARJETNA NEDELJA - MePZ

AVGUST

15.8.2004 MARIJINO VNEBOVZETJE:  7.00 – Mešani zbor;  19.00 – Anita Kokovnik

 

 

 

V nedeljo, 14. septembra smo z lepim sodelovanjem otrok pri sv. maši ob 9.00 pričeli novo veroučno leto.

 

 

 

24. septembra je bilo treba Škofijskemu ordinariatu Maribor sporočiti neprijetno novico o kraji na Gori Oljki: 

 

»Naslov obveščam, da sta v drugi polovici letošnjega poletja iz Božjega groba v spodnjem svetišču cerkve Sv. Križa na Gori Oljki izginila dva lesena kipa – Marija Magdalena in Janez. Gre za prostor, ki ga redkeje odpiramo in obiskujemo, zato termina kraje tudi ni mogoče natančneje določiti. Da kipa manjkata smo odkrili šele sredi meseca septembra.

 

Ukradena kipa sta iz leta 1899. Za omenjeno leto citiram odstavek iz župnijske kronike: '…Prenovila se je na Gori Oljki tudi kapelica pod zemljo – kripta. Podobar Ivan Cesar je naredil nov Božji grob – Kristus v grobu, Marija, Janez, Magdalena … Božji grob je blagoslovil domači župnik ob priliki največjega shoda v letu, namreč praznik povišanja sv. Križa, 16. sept. Stroški za prenovo kripte so znesli okoli 600 gld.'

 

Kipa sta bila zaradi visoke relativne vlage v prostoru dokaj načeta, v spodnjem delu preperela in okužena z gobo. Prihodnje leto smo jih nameravali kopirati in v Božji grob namestiti kopije, originale pa deponirati na primerno mesto. S to krajo sanacije ne bo mogoče izvesti. 

Kraja je bila prijavljena kriminalistični službi Slovenske policije, ki je na kraju dogodka opravila potrebne postopke in o opažanjih izprašala ključarje in nekatere druge ljudi. Predana ji je tudi barvna fotografija, ki je kot črno-bela fotokopija priložena tudi temu dopisu.«

 

Da bi se tatovi ne lotili tudi katerega od kipov apostolov, ki so bili že nekaj časa sneti z oltarja in izpostavljeni na posebnem podestu sredi cerkve, smo jih nemudoma preselili v restavratorsko delavnico, kjer jih čaka temeljita obnova.

 

Ob tej selitvi je nastala tudi pričujoče zanimiva fotografija. Trije v avtomobilu so sveti apostoli, za volanom pa je bogoslovec četrtega letnika bogoslovja Matej Dečman, ki je bil v tem času (od 13. do 28. septembra) v naši župniji na pastoralni praksi.

 

 

 

3. oktobra je bilo v veroučni učilnici predavanje dr. Metke Klevišar z naslovom: »Po poti vere, upanja, ljubezni. Organizator in gostitelj je bila Župnijska karitas Polzela. Odziv poslušalcev pa na žalost ni bil najbolj navdušujoč.

 

 

 

V soboto, 4 oktobra se je pričel tudi verouk za mladince!

 

 

V nedeljo, 5. oktobra je bila pol enajsta maša na Gori Oljki. Rožnovenska nedelja je namreč bila.

 

 

 

3. november srečanje članov Župnijske karitas Polzela.