OBVESTILA

 

 

 

 

 

 

 

 

Ob Svetovnem dnevu družine bo danes, 20. maja ob 15. uri na Gori Oljki maša za slovenske družine, katero bo daroval celjski opat g. Marjan Jezernik. Po maši bo družabno srečanje, ki ga organizira NSi, govornik pa bo evropski poslanec, g. Lojze Peterle.

 

 

 

Nocoj ob 20. uri maša v stolnici. 

 

 

 

V ponedeljek zvečer bodo že na voljo fotografije prvega sv. obhajila. DVD-ji in videokasete pa v četrtek zvečer. 

 

 

 

Prihodnjo nedeljo, 27. maja, na Bin-košti, bo pol enajsta maša na Gori Oljki. Prepeval bo MePZ Andraž.

 

 

 

Ob torkih v Domu sv. Jožefa v Celju: Večeri z Dušico Kunaver. Ob 19. uri 'Pod lipo domačo' o življenjskih običajih naših dedkov in babic. 22. maj: »Kamen v ljudskem izročilu«. 

 

 

 

Ob četrtkih v Domu sv. Jožef - Celje: Šola za starše. 24. maja ob 19. uri.

 

 

 

V nedeljo, 3. junija ob 15. uri bo v Novi Štifti pri Gornjem Gradu srečanje molivcev za duhovne poklice celjske škofije. Najprej bo molitvena ura za duhovne poklice, ob 16.00 pa slovesna maša škofa Antona Stresa.

 

 

 

V soboto, 26. maja bo tradicionalno romanje k Mariji Pomočnici na Rakovnik in Kurešček. Posebni avtobus bo izpred naše cerkve odpeljal ob 8. uri. Cena prevoza in kosila je 15 €.

 

 

 

Prispevke za č. sestre Frančiškanke brezmadežnega spočetja (o katerih ste brali v prejšnjih oznanilih), lahko oddaste v domačem župnišču!            

 

 

 

Večeri za starše - Dom sv. Jožef, Celje - ob 18,30

 

 

   06. junij:            Ko je otroku 'vseeno' ali se zapre v molk

   20. junij:            Kako se pogovarjati o spolnosti?

 

Večeri za zakonce - Dom sv. Jožef, Celje - ob 18,30

 

 

      23. maj:           Tašča, tast, zet in snaha

   13. junij: Mož se noče pogovarjati

   27. junij: Kaj je dober zakonski odnos?

 

 

 

 

 

ORATORIJ 2007

 

 

Tudi letos se v župniji za čas počit-nic pripravlja oratorij. Pod geslom »Preklopi sanje na dejanje« bo pote-kal od 24. do 30. junija. Prijavnice boste dobili skupaj z izkazi ob zak-ljučnu veroučnega leta (v nedeljo, 10. junija ob 10.30).

 

 

 

 

POČITNIKOVANJE 2007

 

V župniji Griže tudi letos pripravljajo počitnikovanje otrok od 1. - 9. razreda osnovne šole v Ankaranu. Naslov programa: »Hura prosti čas – preklopi sanje na dejanje«.

 

    1. skupina:  pon., 2. 7. – ned.,  8. 7.

    2. skupina:  ned., 8. 7. – sob., 14. 7.

 

Polna cena programa za sedem dni znaša 122 € (29.236,00 SIT).

Več informacij in prijavnice dobite tudi v župnijski pisarni na Polzeli!

 

 

KULTURA

 

 

V soboto, 26. maja '07 ob 19.30 bo v Kulturnem domu na Polzeli premiera komedije Antona Tomaža Linharta: »Ta veseli dan ali Matiček se ženi«, ki jo bodo odigrali člani gledališke skupine KUD Polzela. Ponovitev bo v nedeljo, 27. maja ob 17. uri.

 

 

 

Od ponedeljka, 14. maja do nedelje, 17. junija '07 je v petrovški baziliki odprta razstava ikon učencev in učenk g. Bozinove iz Bolgarije.

 

Razstava je posvečena pokojnemu rektorju bazilike p. Manesu Zdolšku. Odprta je vsak dan od 18.30 - 20.00 in ob nedeljah od 7.30 do 11.30.

 

 

 

 POČITNIKOVANJE 2007

 

 

 

V župniji Griže tudi letos pripravljajo počitnikovanje otrok od 1. - 9. razreda osnovne šole v Ankaranu. Naslov programa: »Hura prosti čas – preklopi sanje na dejanje«.

    1. skupina:  pon., 2. 7. – ned.,  8. 7.

    2. skupina:  ned., 8. 7. – sob., 14. 7.

Polna cena programa za sedem dni znaša 122 € (29.236,00 SIT).

Več informacij in prijavnice dobite tudi v župnijski pisarni na Polzeli!

 

 

 

 PROŠNJA

 

 

 

Smo sestre Frančiškanke brezmadežnega spočetja. Do konca 2. svetovne vojne smo delale predvsem v bolnicah. Na Golniku je bilo zaposlenih 80 naših sester. Po vojni, ko je takratna oblast začela množično odpuščati sestre iz bolnic in nam jemati samostane in posest, smo sprejele vabilo dr. Popovića iz Črne gore in odšle na Cetinje. Prva skupina (10) je odšla leta 1946 in se zaposlila v bolnici. Z leti se je število sester povečevalo, saj so začele prihajati kandidatke iz Slovenije, Hrvaške, BiH in Kosova.

 

Zaradi oddaljenosti in različnega načina življenja kandidatk ni bilo mogoče pošiljati v noviciat v Slovenijo, zato je bila leta 1965 ustanovljena Črnogorska provinca s sedežem na Cetinju. Sedaj nas je 150 sester, 10 kandidatk in 8 v noviciatu.

 

Od leta 1992 delamo tudi v Albaniji. Ker so naše kandidatke iz Albanije, smo kandidaturo in noviciat začasno preselile v Skadar. Naše kandidatke so iz revnih družin in zelo mlade, zato moramo poskrbeti za njihovo šolanje. Večina obiskuje gimnazijo v Skadru, ki jo vodijo Jezuiti. Stroški šolanja so visoki, saj moramo plačati tudi šolnino. Sedaj imamo deset kandidatk, ki obiskujejo srednjo šolo in 6 sester, ki že študirajo.

 

Upokojene sestre imajo mizerne pokojnine (okoli 110 EUR ). Večina aktivnih sester dela v pastorali, le 19 jih je v državnih službah. Dohodek province je zato zelo nizek. V poslušnosti Jezusovim besedam: »Trkajte in se vam bo odprlo!« se obračamo na vas, ki nam s svojimi darovi lahko veliko pomagate za rast in obnovo Cerkve v tem delu siromašnega Balkana. Vesele bomo vaše pomoči. Mogoče se bo kdo odločil za botrstvo in pomagal našim sestram doštudirati.

 

Hvaležne se vas spominjamo v molitvah. V Gospodu vas pozdravljamo in želimo božjega blagoslova.

 s. Angelika Žerdin

Prispevke lahko oddaste

v domačem župnišču!            župnik Jože