OBVESTILA

 

 

 

 

 

 

 

 

Danes, v nedeljo, 27. maja, na Binkošti, bo pol enajsta maša v cerkvi na Gori Oljki. Maševal bo p. Tadej. Prepeval bo MePZ Andraž.

 

 

 

V četrtek po večerni maši bo molitev za duhovne poklice.

 

 

 

V petek, 1. junija ob 17. uri bo na Gori Oljki spet branje Svetega pisma. Tokratna tematika: »Bog kliče oznanjevalce«. Otroci pripravljajo razstavo.

 

 

 

Petek je prvi v mesecu. Pred sveto mašo (ob 18.30) molitev v čast Srcu Jezusovemu. 

 

 

 

V nedeljo, 3. junija ob 11. uri bo ob grobišču pod Krenom v Kočevskem Rogu obletna maša, ki jo bo daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Vodilna misel je: »Na tej gori bo pretrgal zagrinjalo«.

 

 

 

V nedeljo, 3. junija ob 15. uri bo v Novi Štifti pri Gornjem Gradu srečanje molivcev za duhovne poklice celjske škofije. Najprej bo molitvena ura za duhovne poklice, ob 16.00 pa slovesna maša škofa A. Stresa.

 

 

 

V nedeljo, 3. junija ob 17. uri bo v cerkvi na Polzeli 5. srečanje cerkvenih otroških pevskih zborov. Sodelovali bodo: Otroško-mladinski PZ Sv. Jožef, Celje; Otroško-mladinski PZ Petrovče; Otroški PZ Griže; Otroški PZ Žalec; 'Cekinčki', Polzela.

 

 

 

Prispevke za č. sestre Frančiškanke brezmadežnega spočetja (o katerih ste brali v prejšnjih oznanilih), lahko oddaste v domačem župnišču!             

 

 

 

Večeri za starše - Dom sv. Jožef, Celje - ob 18,30

 

   06. junij:            Ko je otroku 'vseeno' ali se zapre v molk

   20. junij:            Kako se pogovarjati o spolnosti?

 

Večeri za zakonce - Dom sv. Jožef, Celje - ob 18,30

 

    13. junij: Mož se noče pogovarjati

   27. junij: Kaj je dober zakonski odnos?

 

 

 

 

 

NAMENI APOSTOLATA MOLITVE

 

 

JUNIJ:

 

Splošni:  Da bi Gospod varoval mornarje in vse, ki se ukvarjajo s pomorstvom. 

 

Misijonski:  Da bi Cerkev v severni Afriki s svojo navzočnostjo in delovanjem izpričevala Božjo ljubezen do vsakega človeka in do vsakega ljudstva.

 

Slovenski:  Da bi duhovniki in redovniki z Božjo pomočjo živeli po zaobljubah, ki so jih izrekli.

 

 

 

 

 

 

ORATORIJ 2007

 

 

Tudi letos se v župniji za čas počitnic pripravlja oratorij. Pod geslom »Preklopi sanje na dejanje« bo potekal od 24. do 30. junija. Prijavnice boste dobili skupaj z izkazi ob zaključnu veroučnega leta (v nedeljo, 10. junija ob 10.30).

 

 

 

 

POČITNIKOVANJE 2007

 

V župniji Griže tudi letos pripravljajo počitnikovanje otrok od 1. - 9. razreda osnovne šole v Ankaranu. Naslov programa: »Hura prosti čas – preklopi sanje na dejanje«.

 

    1. skupina:  pon., 2. 7. – ned.,  8. 7.

    2. skupina:  ned., 8. 7. – sob., 14. 7.

 

Polna cena programa za sedem dni znaša 122 € (29.236,00 SIT). Več informacij in prijavnice dobite tudi v župnijski pisarni na Polzeli!

 

 

 

 

 

 

KULTURA

 

 

Danes, 27. maja '07 ob 17. uri bo v Kulturnem domu Polzela komedija Antona Tomaža Linharta: »Ta veseli dan ali Matiček se ženi«, ki jo bodo odigrali člani gledališke skupine KUD Polzela.

 

 

 

Od ponedeljka, 14. maja do nedelje, 17. junija '07 je v petrovški baziliki odprta razstava ikon učencev in učenk g. Bozinove iz Bolgarije. Razstava je posvečena pokojnemu rektorju bazilike p. Manesu Zdolšku. Odprta je vsak dan od 18.30 - 20.00 in ob nedeljah od 7.30 do 11.30.

 

 

 

 

 PROŠNJA

 

 

 

Smo sestre Frančiškanke brezmadežnega spočetja. Do konca 2. svetovne vojne smo delale predvsem v bolnicah. Na Golniku je bilo zaposlenih 80 naših sester. Po vojni, ko je takratna oblast začela množično odpuščati sestre iz bolnic in nam jemati samostane in posest, smo sprejele vabilo dr. Popovića iz Črne gore in odšle na Cetinje. Prva skupina (10) je odšla leta 1946 in se zaposlila v bolnici. Z leti se je število sester povečevalo, saj so začele prihajati kandidatke iz Slovenije, Hrvaške, BiH in Kosova.

 

Zaradi oddaljenosti in različnega načina življenja kandidatk ni bilo mogoče pošiljati v noviciat v Slovenijo, zato je bila leta 1965 ustanovljena Črnogorska provinca s sedežem na Cetinju. Sedaj nas je 150 sester, 10 kandidatk in 8 v noviciatu.

 

Od leta 1992 delamo tudi v Albaniji. Ker so naše kandidatke iz Albanije, smo kandidaturo in noviciat začasno preselile v Skadar. Naše kandidatke so iz revnih družin in zelo mlade, zato moramo poskrbeti za njihovo šolanje. Večina obiskuje gimnazijo v Skadru, ki jo vodijo Jezuiti. Stroški šolanja so visoki, saj moramo plačati tudi šolnino. Sedaj imamo deset kandidatk, ki obiskujejo srednjo šolo in 6 sester, ki že študirajo.

 

Upokojene sestre imajo mizerne pokojnine (okoli 110 EUR ). Večina aktivnih sester dela v pastorali, le 19 jih je v državnih službah. Dohodek province je zato zelo nizek. V poslušnosti Jezusovim besedam: »Trkajte in se vam bo odprlo!« se obračamo na vas, ki nam s svojimi darovi lahko veliko pomagate za rast in obnovo Cerkve v tem delu siromašnega Balkana. Vesele bomo vaše pomoči. Mogoče se bo kdo odločil za botrstvo in pomagal našim sestram doštudirati.

 

Hvaležne se vas spominjamo v molitvah. V Gospodu vas pozdravljamo in želimo božjega blagoslova.

 s. Angelika Žerdin

 

Prispevke lahko oddaste v domačem župnišču!