OBVESTILA

 

 

 

 

 

 

 

 

Danes, v nedeljo, 3. junija ob 15.00 bo v Novi Štifti pri Gornjem Gradu srečanje molivcev za duhovne poklice celjske škofije. Najprej bo molitvena ura za duhovne poklice, ob 16.00 pa slovesna maša škofa Antona Stresa.

 

 

 

Danes, v nedeljo, 3. junija ob 17.00 bo v cerkvi na Polzeli 5. srečanje cerkvenih otroških pevskih zborov. Sodelovali bodo: Otroško-mladinski PZ Sv. Jožef, Celje; Otroški PZ Griže; Otroški PZ Žalec; 'Cekinčki', Polzela. Otroško-mladinski PZ Petrovče;   

 

 

 

V ponedeljek, 04. junija ob 20. uri bo v prostorih pod cerkvijo seja ŽPS.   

 

 

 

 

V četrtek, na praznik SRT bodo sv. maše ob 7.00, 10.30 in ob 17. uri. Popoldanska bo spet pri evharističnem križu v Založah. Zbrali se bomo pri Pekovi kapeli. Najsvetejše bomo v procesiji spremljali od kapele do kapele in blagoslovili naš kraj. Vsi lepo vabljeni k udeležbi.

 

 

 

V nedeljo, 10. junija ob 10. uri bo maša in romanje bolnikov v Petrovče. Maševal in pridigal bo generalni vikar celjske škofije g. Jože Kužnik. Prosimo vse tiste, ki poznate ostarele in bolne iz naše župnije, da jih pri-peljete k maši. Po maši bo pogostitev zanje v Dominikovem domu.

 

 

 

V nedeljo, 10. junija z mašo ob 10.30 bomo zaključili letošnje veroučno leto. Otroci bodo prejeli spričevala.

 

 

 

 

 

  GORA OLJKA - SLIKA

 

 

Na Gori Oljki že od začetka obnove oltarja pogrešamo sliko Fortunata Berganta: Jezus na Oljski gori. Nahaja se v restavratorski delavnici v Mariboru. Dobila bo nov okvir in novo mesto v cerkvi. Fotografija prikazuje zamisel Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije iz Celja, ki mora bila realizirana čez poletje.

 

Vse ljubitelje umetnosti in posebej še Gore Oljke naprošam, da obnovo finančno podprete in se pridružite tistim dobrim ljudem, ki so se (kakor predniki v zgodovini) tudi danes pripravljeni žrtvovati za skupno dobro.      

 

Vesel bom vašega obiska v župnijski pisarni, lahko pa uporabite tudi naš TRR:  0600 0092 2020 898.

 

 

 

 

 

 SVETI MISIJON

 

 

Od petka, 8. februarja do nedelje, 17. februarja 2008 bo na Polzeli spet misijon. Vodili ga bodo očetje frančiškani. V cerkvi in doma molimo za uspeh!

 

 

 

 

 

Večeri za starše - Dom sv. Jožef, Celje - ob 18,30

 

   06. junij:            Ko je otroku 'vseeno' ali se zapre v molk

   20. junij:            Kako se pogovarjati o spolnosti?

 

Večeri za zakonce - Dom sv. Jožef, Celje - ob 18,30

 

    13. junij: Mož se noče pogovarjati

   27. junij: Kaj je dober zakonski odnos?

 

 

 

 

 

 

ORATORIJ 2007

 

 

Tudi letos se v župniji za čas počitnic pripravlja oratorij. Pod geslom »Preklopi sanje na dejanje« bo potekal od 24. do 30. junija. Prijavnice boste dobili skupaj z izkazi ob zaključnu veroučnega leta (v nedeljo, 10. junija ob 10.30).

 

 

 

 

POČITNIKOVANJE 2007

 

V župniji Griže tudi letos pripravljajo počitnikovanje otrok od 1. - 9. razreda osnovne šole v Ankaranu. Naslov programa: »Hura prosti čas – preklopi sanje na dejanje«.

 

    1. skupina:  pon., 2. 7. – ned.,  8. 7.

    2. skupina:  ned., 8. 7. – sob., 14. 7.

 

Polna cena programa za sedem dni znaša 122 € (29.236,00 SIT). Več informacij in prijavnice dobite tudi v župnijski pisarni na Polzeli!

 

 

 

 

 

 

KULTURA

 

 

V nedeljo, 10. junija ob 18. uri bo v Kulturnem domu na Polzeli že druga ponovitev komedije: »Ta veseli dan ali Matiček se ženi«, v izvedbi gledališke skupine KUD Polzela.

 

 

 

 

Od ponedeljka, 14. maja do nedelje, 17. junija '07 je v petrovški baziliki odprta razstava ikon učencev in učenk g. Bozinove iz Bolgarije. Razstava je posvečena pokojnemu rektorju bazilike p. Manesu Zdolšku. Odprta je vsak dan od 18.30 - 20.00 in ob nedeljah od 7.30 do 11.30.

 

 

 

 

 PROŠNJA

 

 

 

Smo sestre Frančiškanke brezmadežnega spočetja. Do konca 2. svetovne vojne smo delale predvsem v bolnicah. Na Golniku je bilo zaposlenih 80 naših sester. Po vojni, ko je takratna oblast začela množično odpuščati sestre iz bolnic in nam jemati samostane in posest, smo sprejele vabilo dr. Popovića iz Črne gore in odšle na Cetinje. Prva skupina (10) je odšla leta 1946 in se zaposlila v bolnici. Z leti se je število sester povečevalo, saj so začele prihajati kandidatke iz Slovenije, Hrvaške, BiH in Kosova.

 

Zaradi oddaljenosti in različnega načina življenja kandidatk ni bilo mogoče pošiljati v noviciat v Slovenijo, zato je bila leta 1965 ustanovljena Črnogorska provinca s sedežem na Cetinju. Sedaj nas je 150 sester, 10 kandidatk in 8 v noviciatu.

 

Od leta 1992 delamo tudi v Albaniji. Ker so naše kandidatke iz Albanije, smo kandidaturo in noviciat začasno preselile v Skadar. Naše kandidatke so iz revnih družin in zelo mlade, zato moramo poskrbeti za njihovo šolanje. Večina obiskuje gimnazijo v Skadru, ki jo vodijo Jezuiti. Stroški šolanja so visoki, saj moramo plačati tudi šolnino. Sedaj imamo deset kandidatk, ki obiskujejo srednjo šolo in 6 sester, ki že študirajo.

 

Upokojene sestre imajo mizerne pokojnine (okoli 110 EUR ). Večina aktivnih sester dela v pastorali, le 19 jih je v državnih službah. Dohodek province je zato zelo nizek. V poslušnosti Jezusovim besedam: »Trkajte in se vam bo odprlo!« se obračamo na vas, ki nam s svojimi darovi lahko veliko pomagate za rast in obnovo Cerkve v tem delu siromašnega Balkana. Vesele bomo vaše pomoči. Mogoče se bo kdo odločil za botrstvo in pomagal našim sestram doštudirati.

 

Hvaležne se vas spominjamo v molitvah. V Gospodu vas pozdravljamo in želimo božjega blagoslova.

 s. Angelika Žerdin

 

Prispevke lahko oddaste v domačem župnišču!