OBVESTILA

 

 

 

 

ČESTITKE VSEM KRAJANOM OB ŽUPNIJSKEM PRAZNIKU!

 

 

 

Hvala vsem, ki ste se aktivno vključili v praznovanje župnijske zavetnice sv. Marjete! µ

 

 

 

Danes, 29. julija ob 15.30 bo v Slovenj Gradcu, v župnijski cerkvi sv. Elizabete Ogrske, srečanje molivcev Misijonske molitvene zveze in prijateljev misijonov z misijonarji: ura molitve, maša, (nadškof Kramberger) in pogovor z misijonarji. Pripravlja: Misijonsko središče Slovenije.

 

 

 

V četrtek, 2. avgusta po večerni maši bomo pred izpostavljenim Najsvetejšim molili za duhovne poklice!

 

 

 

V petek, 3. avgusta ob 17. uri bomo spet prebirali Sveto pismo na Gori Oljki. Oglasite se!

 

 

 

V petek, 3. avgusta, pol ure pred sv. mašo (18.30), bo pobožnost v čast Srcu Jezusovemu!

 

 

 

Od  31. julija do 6. avgusta 2007 bo v Međugorju spet  vsakoletni festival mladih, ki prerašča v največje in tudi najboljše Evropsko in svetovno res duhovno in zelo močno srečanje mladih. Na tem milostnem kraju se vsako leto zbere tudi do 35.000 mladih (letos jih pričakujejo 40.000). To je festival prepevanja življenju, mladosti, veselju in predvsem Bogu, ki vse podarja! Sodelujejo zelo dobre glasbene skupine, svetovno znani teologi, skupnost Cenacolo

 

 

 ROMANJE

 

 

Slovenci smo od nekdaj radi romali k Materi božji na Trsat.  V soboto, 18. avgusta bomo spet.  V tem starodavnem romarskem središču bo tretje slovensko-hrvaško srečanje. Vodilna misel: 'Skupaj k Materi milosti'. Slovesno somaševanje bo vodil kardinal Josip Bozanič, nagovor med mašo bo imel škof Metod Pirih, po maši bo spregovoril metropolit Alojz Uran. Slovesnosti se bodo udeležili tudi drugi slovenski in hrvaški škofje. Ob 14. uri bodo v cerkvi še litanije Matere božje z blagoslovom. S Polzele bo vozil posebni avtobus. Prosim za čimprejšnje prijave, saj je potrebo število romarjev sporočiti Pastoralni službi. Cena prevoza 8 €.

 

 

 

 SVETI MISIJON

 

 

Od petka, 8. februarja do nedelje, 17. februarja 2008 bo na Polzeli spet misijon. V cerkvi in doma molimo za uspeh!    ö Molitev za uspeh misijona.

 

 

 

 DUHOVNE VAJE

 

 

Danes, 29. julija ob 18.00 se v frančiškanskem samostanu Nazarje, pričnejo osebno vodene duhovne vaje, (s. Ivanka Tadina ŠS, s. Metka Vrabič ŠS). Trajale bodo do petka, 3.8.2007 do kosila. Inf.: s. Ivanka Tadina, Strmi pot 4, 1000 Ljubljana, 051/364-369, ivanka.tadina@rkc.si.

 

 

 

Od nedelje, 29. julija zvečer do sobote, 4. avgusta po kosilu je za može in fante možnost sobivanja s cistercijani v Stični pod geslom 'samostan za en teden'. Bivanje je brezplačno. 

 

 

 

Od 19. avgusta (18.00) do 23. avgusta (kosilo) bodo v Domu sv. Jožefa v Celju duhovno-počitniški dnevi za starejše. Vabljeni vsi, ki želijo na prijeten in duhovno bogat način preživeti skupne dneve s prijatelji, zanimivimi gosti in sodelavci Doma sv. Jožefa. Prijave do 16. avgusta, tel.: 548-37-04.

 

 

 

 KULTURA

 

 

 

 

 

  GORA OLJKA - SLIKA

 

 

Na Gori Oljki že od začetka obnove oltarja pogrešamo sliko Fortunata Berganta: Jezus na Oljski gori. Nahaja se v restavratorski delavnici v Mariboru. Dobila bo nov okvir in novo mesto v cerkvi. Fotografija prikazuje zamisel Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije iz Celja, ki mora bila realizirana čez poletje.

 

Vse ljubitelje umetnosti in posebej še Gore Oljke naprošam, da obnovo finančno podprete in se pridružite tistim dobrim ljudem, ki so se (kakor predniki v zgodovini) tudi danes pripravljeni žrtvovati za skupno dobro.     

 

Vesel bom vašega obiska v župnijski pisarni, lahko pa uporabite tudi naš TRR:  0600 0092 2020 898.

 

 

 

 

 ZGODILO SE JE AVGUSTA …

 

 

1873 (3. avgusta), deveto nedeljo po Binkoštih, je Franc Kosar, kanonik lavant. stolnega kapitlja in profesor teologije, blagoslovil slike križevega pota po Fuhrichu, ki so jih priskrbeli dobrotniki. * (Tega križevega pota ni več. V februarju 1991 je bil ukraden.)  (Župnijska kronika)

 

 

 

1903 je bil v cerkvi na Gori Oljki po-ložen nov tlak in zamenjana ograja okrog oltarja. Prejšnjo 'neokretno' kamnito je nadomestila železna … Mnogo so se z vožnjo trudili domači farani, deloma tudi šentandraški in paški. Voženj je bilo kakih 90, vsakokrat po 2 para živine, večinoma konj. 10. avgusta je bilo pri vožnji tlaka na Gori Oljki obenem zbranih 18 voznikov - 72 konj.  (Župnijska kronika)

 

 

 

1947 » … je bilo izredno vroče poletje. Celo taki vodnjaki, ki po 100 let niso usahnili so bili suhi. Ljudje, zlasti po hribovitih krajih, so radi suše zelo trpeli …«    (Župnijska kronika)