OBVESTILA

 

 

 

V juliju je za restavriranje slike na Gori Oljki darovalo 39 posameznikov oz. družin. Skupaj so zbrali 1.800 €. Bog stoterno povrni!

 

 

 

V soboto, 25. avgusta z odhodom avtobusov ob 8.00 in vrnitvijo do 19.00 bo romanje župnijskih sodelavcev.

 

 

 

Marijine sestre vabijo na osebno vodene duhovne vaje za dijake 3. in 4. letnika, študente in zaposlene od ponedeljka, 27. avgusta (18.00) do petka 31. avgusta (kosilo). Prijave in podrobnosti: s. Irena Grandošek, Kamniška 7, Maribor, tel. 031-815-096, e-pošta: irena.grandosekkc.si.

 

 

 

Društvo katoliških pedagogov Slovenije vabi na tradicionalno peš romanje po Slomškovi poti v soboto, 25. avg. Letos bomo prehodili zadnji del poti od Žičke kartuzije do Nove Cerkve. Pot traja štiri ure in pol in ni zahtevna. Poleg kartuzije si bomo ogledali cerkev na Češnjicah, kjer je bila v bližini rojena Slomškova mati. Mimo Frankolovega bomo prispeli v Novo Cerkev, drugo kaplansko mesto bl. Slomška. Tu bo romarska maša, nato kosilo. V Slomškovem Celju si bomo ogledali še škofijske cerkve sv. Danijela. Prijave do 10. avgusta: 01/518-22-85 ali 051-351- 372.

 

 

 

 ROMANJE

 

 

 

 

 

 SVETI MISIJON

 

 

Od petka, 8. februarja do nedelje, 17. februarja 2008 bo na Polzeli spet misijon. V cerkvi in doma molimo za uspeh!    ö Molitev za uspeh misijona.

 

 

 

 DUHOVNE VAJE

 

 

 

Od 19. avgusta (18.00) do 23. avgusta (kosilo) bodo v Domu sv. Jožefa v Celju duhovno-počitniški dnevi za starejše. Vabljeni vsi, ki želijo na prijeten in duhovno bogat način preživeti skupne dneve s prijatelji, zanimivimi gosti in sodelavci Doma sv. Jožefa. Prijave do 16. avgusta, tel.: 548-37-04.

 

 

 

 KULTURA

 

 

 

 

 

  GORA OLJKA - SLIKA

 

 

Na Gori Oljki že od začetka obnove oltarja pogrešamo sliko Fortunata Berganta: Jezus na Oljski gori. Nahaja se v restavratorski delavnici v Mariboru. Dobila bo nov okvir in novo mesto v cerkvi. Fotografija prikazuje zamisel Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije iz Celja, ki mora bila realizirana čez poletje.

 

Vse ljubitelje umetnosti in posebej še Gore Oljke naprošam, da obnovo finančno podprete in se pridružite tistim dobrim ljudem, ki so se (kakor predniki v zgodovini) tudi danes pripravljeni žrtvovati za skupno dobro.     

 

Vesel bom vašega obiska v župnijski pisarni, lahko pa uporabite tudi naš TRR:  0600 0092 2020 898.

 

 

 

 

 ZGODILO SE JE … (Župnijska kronika)

 

 

 

1899 … Za Goro Oljko kupil je blag dobrotnik prekrasno svetilnico s 13 lučicami - pred velikim oltarjem. Oba zvonika te cerkve sta se popravila po kleparju Martinu Schweigerju za ceno 309 gld. Prenovila se je tudi kapelica pod zemljo, kripta. Podobar Ivan Cesar je naredil nov božji grob - Kristus v grobu, Marija, Janez, Magdalena ... Kupila sta se dva steklena lestenca in 2 lepi svetilnici za to spodnjo cerkev. Božji grob je blagoslovil domači župnik (Jožef Atteneder) ob priliki največjega shoda v letu, praznika povišanja sv. križa, 16. septembra. Stroški za prenovljeno kripto so znesli okoli 600 gld.

… Podobo Kristusa krvavi pot potečega na velikem oltarju je akademični slikar Jos. Dekleva restavriral za 25 gld. Spoznal je zastarelo podobo kot dragocen umotvor. Okvir te slike je podobar Ivan Cesar na novo pozlatil za 20 gld.

 Blaga dobrotnica iz župnije sv. Andraža kupila je srebrn kelh, katerega je izdelal Karol Tratnik v Mariboru za 156 gld.

 

1901 … V cerkveni hiši na Gori Oljki se je tega leta temeljito predelala stara zakajena kuhinja.