OBVESTILA

 

 

 

Kulturno društvo Andraž organizira danes, v nedeljo, 26.08.2007 ob 14.30 24. družinsko petje pod motom »Peli so jih mati moja«. Prireditev bo na igrišču (v primeru dežja pa v Domu krajanov) Andraž. Vse vljudno vabijo, da si prireditev ogledate in prisluhnete družinskemu petju.

 

 

 

V četrtek, 30.08.2007 ob 20. uri bo v naši župnijski cerkvi zanimiv koncert češke skupine »Kakofon«. K udeležbi vas vabijo številni plakati po Polzeli in pa seveda naša ljubezen do glasbe ter spoštovanje ljudi, ki se posvečajo petju. Dobrodošli. Vstopnine ni.   

 

 

 

V soboto, 1. sept. bodo na Brezjah obhajali 100 letnico kronanja milostne podobe Marije Pomagaj. Vse pevce iz Slovenije in zamejstva, ki še ne sodelujete v priložnostnem pevskem zboru za to priložnost, pa bi želeli podariti svoj glas na čast Prepevali boste lahko v zboru, ki bo z novimi melodijami podprl ljudsko petje. Zato vabimo na skupno vajo, ki bo v nedeljo, 26. avgusta, ob 15. uri na Brezjah. Vajo bo vodil skladatelj Avgust Ipavec!

 

 

 

Prihodnjo nedeljo, 02. septembra se prične novo pastoralno leto, ki bo posvečeno družini. Tej vsebini bomo v naši župniji posebej posvetili  sveto mašo ob 10. uri. Družine, pridite!   

 

 

 

Bazilika Lurške Marije v Brestanici vabi na srečanje bolnikov, invalidov in ostarelih v nedeljo, 2. septembra. Ob 14.00 zbiranje in spovedovanje. 14.30 rožni venec. 15.00 sv. maša in bolniško maziljenje. Po maši še blagoslov z Najsvetejšim. Srečanje bo vodil g. škof dr. Anton Stres.

 

 

 

Letošnje veroučno leto se bo pričelo v nedeljo 9. septembra s sveto mašo ob 10. uri. Posebno pozornost bomo posvetili učencem 7. in 8. razreda. Pri tej maši bodo starši svojega otroka tudi uradno prijavili za neposredno pripravo na prejem zakramenta sv. birme. Zato pričakujem, da bo prisotnosti 100%. 

 

 

 

PROGRAM OB PRAZNOVANJU 250 LETNICE CERKVE NA GORI OLJKI:

 

 Petek, 14. 9. 2007 

 

17.00 - odhod avtobusa izpred župnijske cerkve na Goro Oljko

18.00 - cerkev na Gori Oljki:  maša ob prazniku povišanja sv. Križa.

19.00 - cerkev na Gori Oljki:  praznični koncert ob 250-letnici cerkve na Gori Oljki.

 Sobota, 15. 9. 2007

 

16.00 - križev pot z Vimperka na Goro Oljko.

17.30 - odhod avtobusa izpred župnijske cerkve na Goro Oljko

18.45 - cerkev na Gori Oljki: maša.

19.30 - cerkev na Gori Oljki: proslava ob 250-letnici cerkve na Gori Oljki.

 Nedelja, 16. 9. 2007

 

  9.30 - odhod avtobusa izpred župnijske cerkve na Goro Oljko

10.30 - cerkev na Gori Oljki:  maša - slovesnost ob 250-letnici cerkve na Gori Oljki (škod A. Stres).

 

 

 

 

Slovenska Karitas že drugič začenja dobrodelno akcijo z naslovom Za srce Afrike, ki bo trajala do 17. oktobra. Darovalci lahko svoj dar prispevajo prek položnice, po telefonu, mobilnem telefonu ali prek spletnih strani. Informacije: http://www-karitas.si, g. Peter Tomažič, tel.: 01/300-59-61, e-naslov: peter.tomazic@karitas.

 

 

 SVETI MISIJON

 

 

Od petka, 8. februarja do nedelje, 17. februarja 2008 bo na Polzeli misijon. V cerkvi in doma molimo za uspeh!    ö Molitev za uspeh misijona.

 

 

 

  GORA OLJKA - SLIKA

 

 

Na Gori Oljki že od začetka obnove oltarja pogrešamo sliko Fortunata Berganta: Jezus na Oljski gori. Nahaja se v restavratorski delavnici v Mariboru. Dobila bo nov okvir in novo mesto v cerkvi. Fotografija prikazuje zamisel Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije iz Celja, ki mora bila realizirana čez poletje.

 

Vse ljubitelje umetnosti in posebej še Gore Oljke naprošam, da obnovo finančno podprete in se pridružite tistim dobrim ljudem, ki so se (kakor predniki v zgodovini) tudi danes pripravljeni žrtvovati za skupno dobro.     

 

Vesel bom vašega obiska v župnijski pisarni, lahko pa uporabite tudi naš TRR:  0600 0092 2020 898.

 

 

 

 

 ZGODILO SE JE … (Župnijska kronika)

 

 

 

1905 … Na Gori Oljki se je popravilo obzidje okolu cerkve in pokrilo s ploščami, ki so bile poprej v cerkvenem tlaku …                 

 

1906 … Na Gori Oljki se je stari stekleni lestenec prestavil v kripto in se nekoliko popravil. Stari bronasti lestenec, ki je bil za župno cerkev preobširen, se je na novo pozlatil za 200 K ter se je prestavil na Goro Oljko, kjer je cerkvi prav primeren.

 

1906 … Na Gori Oljki so se popravile orgle – Ivan Naraks iz Arje vasi pri Žalcu – za vsoto 745 K …

 

1906 … Nadalje so se stare, deloma kamnite, deloma lesene zelo slabe stopnice od cerkvene hiše do cerkve – in tudi stopnišče pred velikimi vrati – nadomestile z novimi, cementnimi. Delo se je z mnogimi težavami lepo izvršilo in sicer pod vodstvom celjskega stavbenega mojstra F. Gologranca in s pomočjo domačih zidarjev Matevža in Vincenca Vošnjak. Stroški so znesli kakih 650 K. 

 

1906 … Pri zlatarju Karol Tratnik v Mariboru se je naročil nov relikviarij za darovanje okolu oltarja, kajti do sedaj je služil v ta namen navaden križ iz kovine. Cena 44 K. Sv. ostanke je preskrbel prečastiti kn. šk. ordinariat – sv. mučenca Maksima.