OBVESTILA

 

 

 

 

 

 

V ponedeljek, 29. oktobra 2007, bo v Osrednji knjižnici Celje na Muzejskem trgu 1 odprtje razstave O Sv. pismu z naslovom »To je dobra beseda!« (1 Kr 18,24). Ob tej priložnosti bo predstavitev zbirke Biblia Slavica, ki jo bodo predstavili akademik dr. Jože Krašovec, dr. Majda Merše in dr. Mihael Glavan. Razstava bo tako odprta od dneva reformacije do 8. decembra. Ogled priporočamo.

 

 

 

Večerne maše ta teden ob 17. uri.

 

 

 

V četrtek, na praznik Vseh svetih, bo pri vseh sv. mašah na razpolago spovednik, duhovnik g. Janez B.

 

 

 

V četrtek ob 17. uri bo v cerkvi molitev rožnega venca za pokojne.

 

 

 

V petek, 2. novembra bodo sv. maše zjutraj in zvečer.  Pol ure prej (6.30 in 16.30) bo pred Najsvetejšim molitev v čast Srcu Jezusovemu in blagoslov. 

 

 

 

V petek, 2. novembra ob 16. uri bo na Gori Oljki še zadnjič v tem letu pobožnost branja Svetega pisma.

 

 

 

V petek, 2. novembra ob 18. uri bo v okviru razstave O Svetem pismu v Celju, v Celjskem domu, nastopil Gregor Čušin: 'Evangelij po Čušinu'.

 

 

 

V soboto po maši molitvena ura za duhovne poklice.

 

 

 

Prihodnjo nedeljo, 4. decembra bo med nami mariborski pomožni škof dr. Jožef Smej. Pri vseh mašah bo spovedoval in pridigal. Po vsaki maši pa bo v prodajo ponudil lepo knjigo, ki je izšla ob njegovi 85-letnici. Cena za 800 strani obsežno delo je samo 50 €. Kupcem, ki bodo to želeli, se bo škof v knjigo tudi podpisal.

 

 

 

Prihodnjo nedeljo bo pol enajsta maša na Gori Oljki - spet v latinskem jeziku. Daroval jo bo škof dr. Jožef Smej. K sodelovanju pri maši in srečanju po njej so še posebej lepo vabljeni ministranti, ki so pri oltarju stregli še v času pred 2. vatikanskim koncilom v latinskem jeziku. Vse take, ne glede na župnijo iz katere izhajate, vabim, da se odzovete. Da vam bom že pred slovesnostjo po pošti lahko poslal latinski tekst, prosim, da se oglasite po telefonu in prijavite!

 

 

 

Prihodnjo nedeljo, 4. novembra ob 15. uri bosta v Dramljah posvečena v diakona dva bogoslovca celjske škofije: Klemen Jager, roj. 06. jun. 1982, iz župnije Dramlje in Drago Kosem, roj. 25. jul. 1979, iz župnije Loka pri Zidanem Mostu. Vsi smo poklicani, da za diakone, bodoče novomašnike, in za nove duhovne poklice vztrajno molimo!   Kmalu in z veseljem pričakujte tako oznanilo tudi za našega rojaka Gorazda Bastašiča.

 

 

 

Evropsko srečanje mladih. Že 30. Evropsko srečanje mladih, katerega skupaj z mladimi prostovoljci pripravljajo taizejski bratje bo od 27. dec. 2007 do 2. jan. 2008 potekalo v Ženevi. Namenjeno je mladim od 16. do 35. leta.  Prijavite se lahko na 25-ih različnih mestih po vsej Sloveniji od 1. okt. 2007 do 18. nov. 2007. Prijavna mesta, prijavnico in druge informacije najdete: http://www.drustvo-skam.si/.

 

 

 

Svetovni dan mladih. Vsake tri leta papež povabi mlade z vsega sveta, da se mu pridružijo v praznovanju vere in mladosti. Prihodnje leto bo to srečanje v Sydneyu v Avstraliji. V oktobru in novembru bodo potekala informativna srečanja (termini in lokacije so zapisane na plakatu), kjer boste prejeli vse potrebne informacije o SDM, cenah, programih. Vsi zainteresirani med 16. in 30. letom vabljeni, da se čim prej prijavite in obiščete enega od informativnih srečanj. Več o tem: http://www.drustvo-skam.si/.

 

 

 

 

 

NAMENI APOSTOLATA MOLITVE

 

 

NOVEMBER:

 

Splošni:  Da bi vsi, ki se posvečajo medicinskim raziskavam, in vsi, ki so vključeni v zakonodajno dejavnost, gojili vedno globlje spoštovanje do človeškega življenja od njegovega začetka do naravnega konca.

Misijonski:  Da bi se na korejskem polotoku krepil duh sprave in miru.

Slovenski:  Da bi ustanovitev novih škofij prinesla želene sadove in bo Cerkev na Slovenskem zadihala s polnimi pljuči.

 

 

 DOBRODELNOST

 

 

Slovenska Karitas že drugič začenja dobrodelno akcijo z naslovom Za srce Afrike, ki bo trajala do 17. oktobra. Darovalci lahko svoj dar prispevajo prek položnice, po telefonu, mobilnem telefonu ali prek spletnih strani. Informacije: http://www-karitas.si, g. Peter Tomažič, tel.: 01/300-59-61, e-naslov: peter.tomazic@karitas.

 

 

V celjski bolnišnici zbirajo sredstva za prepotreben nov CT - aparat (za globinsko slikanje). Obrnili so se na Škofijski ordinariat s prošnjo, da bi zbiralno akcijo priporočili tudi vernikom po župnijah. Gre za dobrobit bolnikov, zato se obračamo na Vas s prošnjo, da se v to zbiralno akcijo vključite in velikodušno prispevate svoj dar. Sredstva lahko nakažete na račun Splošne bolnišnice Celje.

 

 

 

1. jan. 2008, tako določa zakon, bo treba v avtomobilih zamenjati pakete prve pomoči z novimi po evropskih standardih. S starimi paketi lahko pomagate reševati stisko v misijonih, zato jih ne zavrzite. Prinesite jih v župnišče, od koder bodo prišle v roke naših misijonarjev in posredovali vašo dobroto tretjemu svetu. Hvala! Misijonska pisarna.

 

 

 

Karitas škofije Celje -  POPLAVE 2007:  Št. računa:  0600 0097 7538 266 - »Naravne nesreče - neurje 2007«

 

 

 

 SVETI MISIJON

 

 

Od petka, 8. februarja do nedelje, 17. februarja 2008 bo na Polzeli misijon. V cerkvi in doma molimo za uspeh!    ö Molitev za uspeh misijona.

 

 

SKAVTSTVO      

 

 

»… je vesela igra na prostem, kjer skavtje kot bratje skupaj izkušajo dogodivščine, tako mladi kot stari.«   (Baden Powell)

 

Skavti stega Zeleno-zlatih kobulic te vabimo, da se nam pridružiš v novem letu iskanja dogodivščin in spopadanja z izzivi. Veseli bomo vseh, starih 11 let in več, ki v svojem prostem času radi počnete zanimive reči ... Srečanja za IV (skupina od 11-15 let) so ob sobotah od 9. uri pred cerkvijo sv. Pavla v Preboldu ali sv. Marjete na Polzeli. Srečanja za PP (skupina nad 16 let) pa so ob petkih zvečer v Preboldu. Pridruži se že prek 40 milijonom mladih po celem svetu, ki nas druži veselje do življenja v naravi, druženja in pustolovščini! Več informacij o skavtih in skavtstvu dobiš na http://zskss.skavt.net.

 

 

 

 ZGODILO SE JE(Župnijska kronika)

 

 

 

1900       »… Tega leta na praznik Vnebohoda Gospodovega, dne 24. majnika, blagoslovili so veleč. g. opat celjski Franc Ogradi novo pokopališče in kapelico. To pokopališče blizu župne cerkve ima dva oddelka. Severni del s srednjim zidom odgrajen je lastnina grajščine Šenek. V tem oddelku stoji sredi lepih nasadov kapelica z oltarjem za maševanje in z rakvijo za rodbino Pongratz iz graščine Šenek. …V rakev so bila dne 25, okt. 1899 prepeljana trupla ranjcih: očeta in sestre sedanje grajščakinje Marije pl. Pongratz, roj. Maurer iz Gradca in pa g. Dor Oskarja Pongratz-a iz tukajšnjega dosedanjega pokopališča. Kapelica je sezidana iz dragega, fino obdelanega kamna in je stala visoko vsoto. Oddelek, ki je odločen za pokopališče župljanom, meri 35,9 x 75,8 = 2721,22 * m. Zemljišče za to kupila je občina in obzidje oskrbela je omenjena posestnica grada Šenek, Marija pl. Pongratz. Pokopališče je na prav primernem mestu in zares veličastno.«