Župnija Polzela in Aritours vas vabita na romanje

 

GRČIJA »Po Pavlovih poteh«

Med potjo: hrvaško mesto Đakovo in makedonska prestolnica SKOPJE

 

Apostol Pavel nam je iz obdobja svojega plodnega delovanja v tem delu Evrope pustil »stopinje« po katerih mu bomo sledili na našem romarskem popotovanju po antični Grčiji. Spoznali bomo bogato kulturo takratnega sveta, mnogi odlično ohranjeni kulturnozgodovinski spomeniki pa še danes veljajo za korenine moderne evropske civilizacije. Na naši poti bomo odkrili Atene, magično prestolnico poimenovano po boginji modrosti in mesto, ki je doživelo največjo slavo in največji propad v zgodovini, se ustavili v Solunu, kjer je Pavel »postavil svet na glavo«, se srečali z legendami mitološkega svetišča v Delfih in s pesmijo preizkusili akustičnost amfiteatra v Epidauru. Naše romanje bomo dodatno obogatili še z obiskom na svetu edinstvenih »z neba visečih samostanov« Meteore, ogledom mogočne katedrale v Đakovem in s potepom po slikovitem orientalskem središču makedonske prestolnice Skopja.

 

 

17. do 25. april                               duhovni vodja: župnik g. Jože Kovačec 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

 

 

1. dan: petek, 17. april       Polzela – Đakovo – Niš

V jutranjih urah odhod iz Polzele ter vožnja mimo Zagreba do ĐAKOVA, starodavnega mesteca z bogato preteklostjo. V mogočni mestni katedrali bomo imeli mašo, nato se bomo seznanili z delovanjem škofa Josipa Juraja Strossmayerja, ki velja za eno najpomembnejših osebnosti hrvaške zgodovine. Na škofijskem dvorišču se nahajajo ostanki nekdanje turške trdnjave in džamije, ki je danes spremenjena v cerkev. Nadaljevanje vožnje do hrvaško-srbske meje in naprej mimo Beograda do Niša. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

2. dan: sobota, 18. april       Niš – Skopje

Zajtrk. Pot nas bo vodila mimo Vranja in Kumanovega do SKOPJA. Ogled glavnih znamenitosti makedonske prestolnice pričenjamo v orientalskem delu mesta, ki je dobil današnjo podobo v 16. in 17. stol. in je v tistem času veljal za najbogatejše trgovsko središče na Balkanu: skopska čaršija, Kuršumli ban, Daut-pašin haman javno kopališče iz 16.stol, Begova džamija, znameniti kamniti most čez reko Vardar, pravoslavna cerkev sv. Spasa,… Prosto za potep po slikovitem bazarju ali pokušino prave makedonske pleskavice, čevapčičev, vešalice,… Maša v katoliški stolnici. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev. 

 

3. dan: nedelja, 19. april                  Skopje – Solun             

Po zajtrku in maši nadaljevanje poti proti makedonsko-grški meji in naprej v SOLUN. Drugo največje grško mesto, imenovano THESSALONIKI (Solun), je dobilo ime po sestri kralja Aleksandra Makedonskega. V času rimskega imperija je bilo zelo pomembno središče, zato je Pavel na svojih misijonskih potovanjih tu ustanovil prvo krščansko skupnost. Prav v tem mestu so Pavla obdolžili, da je svet postavil na glavo. Ogled mestnih znamenitosti: Rotonda iz 5.stol., Solunska trdnjava, Galerijev slavolok,… Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

4. dan: ponedeljek, 20. april      Solun –  Kalambake – Meteora

Zajtrk. Pot nadaljujemo čez hribovito pokrajino do mesteca KALAMBAKE, kjer so si pod strmimi pečinami v davnini našli zatočišče menihi. Obisk “na nebu visečih samostanov” METEORE, ki sodijo med najpomembnejše grške znamenitosti. Med 11. in 16. stol. so jih na visokih nedostopnih skalah zgradili 24, le-te še danes zbujajo občudovanje znanja in poguma takratnih graditeljev. Ohranjenih je šest samostanov, v petih pa še vedno živijo menihi in redovnice. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

5. dan: torek, 21. april     Kalambake – Termopile – Delfi – Atene         

Vožnja v TERMOPILE, kjer je leta 480 pr. Kr. herojsko padel špartanski kralj Leonidas. Pot nas bo vodila naprej v DELFI, antično narodno grško svetišče in preročišče pod goro Parnas, kjer bomo slišali legende in dejstva o svečenicah ter si ogledali razvaline Apolonovega templja, zakladnic, svete poti, gledališča, stadiona,… Zvečer prihod v ATENE, ki so v Pavlovem času veljale za intelektualno središče antičnega sveta. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

6. dan: sreda, 22. april       Atene

Zajtrk. Dan namenjamo ogledu grške prestolnice. Obiskali bomo veliko arhitekturno umetnino iz Periklejevih časov Akropolo (Partenon, Kariatide, Erekteion, Propileje), ki kraljuje nad mestom ter Areopag, kjer je imel apostol Pavel znameniti govor. V arheološkem muzeju bomo videli najodličnejše primerke grške umetnosti ter se sprehodili do Agore. Prosto za potep po živahnih ulicah Pireja. Dan zaključimo z ogledom prizorišča zadnjih olimpijskih iger. Večerja in nočitev.

 

7. dan: četrtek, 23. april        Atene – Korint – Epidauros – Mikene – Patras   

Zajtrk in nadaljevanje poti na Peleponez. Postanek v KORINTU, trgovskem središču stare Grčije, kjer je kar nekaj časa prebival apostol Pavel in je Korinčanom napisal dve pismi. Ogled arheološkega mesta in v skalo vklesanega korintskega prekopa. Nadaljevanje poti v EPIDAUROS, kjer je ohranjeno najbolj akustično gledališče iz antične dobe in tempelj. V MIKENAH, ki jih je ustanovil Perzej, si bomo ogledali ruševine Agamemnove palače s kiklopskim obzidjem, Levja vrata, kraljevske grobnice, citadelo in Atrejevo zakladnico. Vožnja do pristanišča PATRAS. Vkrcanje na ladjo in slovo od Grčije. Nočna plovba. Nastanitev na avio sedežih ali v kabinah, če ste se za to odločili (doplačilo).

 

8. dan: petek, 24. april        plovba   

Med celodnevno plovbp po jadranskem morju bo čas hitro minil. Na ladji so restavracija, bazen, bar, trgovine, …

 

9. dan: sobota, 25. april      Benetke – Polzela

Prihod ladje v Benetke okoli 08.00 ure zjutraj. Vožnja z avtobusom v kraje odhoda.

Vse dni romanja bomo imeli mašo po dogovoru z duhovnim vodjem.

Dokument potreben za potovanje je potni list.

 

 

Cena: 539 EUR (40 oseb)

         619 EUR (30 oseb)

 

Za prijave in vplačila do 15. decembra vam nudimo 20 EUR popusta.

Ob prijavi se je potrebno odločiti ali boste na ladji imeli kabino ali avio sedež in

za dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.

 

Cena je izračunana novembra 2008                                                                  sklic: 909

 

 

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, vožnja z ladjo kot palubni potnik Patras - Benetke, 6 polpenzionov v hotelu 3* in 4* (dvoposteljne sobe, TWC), duhovno in strokovno vodstvo, lokalni vodnik v Atenah in Delfih, organizacija in izvedba potovanja, nezgodno zavarovanje in ddv.

Možna doplačila po osebi: enoposteljna soba 120 EUR, avio sedež cca. 30 EUR, dvoposteljna notranja kabina cca. 70 EUR, štiriposteljna notranja kabina cca. 50 EUR, vstopnine cca. 50 EUR, dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini 6,40 EUR (za 10 prijavljenih).

Način plačila: 150 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke.

Odstopnina v znesku 25€ vam nudimo v kolikor bi zaradi bolezni, smrti v družini ali višje sile  potovanje morali odpovedati. V tem primeru se vam vrne vplačani znesek, obdrži se le plačilo zavarovanja in administrativni stroški. Če se odločite zanj, mora biti vplačano skupaj z akontacijo. Vsako naknadno sklepanje zavarovanja je neveljavno. Ob predložitvi uradnega pisnega potrdila vam vrnemo vsa vplačila, obdrži se le plačilo zavarovanja, prijavnina in administrativni stroški. Če potnik ne prične potovanja na dan, ki je določen kot začetek potovanja in le tega pred začetkom ne odpove, nima pravice do uveljavljanja vračila vplačil na osnovi plačane odstopnine.

 

 

Dokončna cena ladijskih kabin bo znana predvidoma v začetku januarja 2009

 

 

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali potovanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih. Splošni pogoji so sestavni del programa.

 

Obilo prijetnih doživetij vam želi vaša agencija Aritours!