+ + +       OZNANILA - RAZNA

 

 

       NEDELJA,  11. SEPTEMBRA 20050505121

 

 

 

 

 

 

8        Oklici:              u Goran Jože Kugler – Sabina Pucer   vw

 

 

 

8        Današnja pol enajsta maša je na Gori Oljki. Maševal bo in blagoslovil obnovljen glavni  oltar škof Franc Kramberger. Srečanje z Jezusom in v njem se bo po maši nadaljevalo z druženjem vseh prisotnih.

Naj nas simbolika obnovitve oltarja popelje še po poti naše prenove, predvsem v smislu izreka »danes sem boljši kot včeraj in slabši kot jutri«. Ob oltarjih, starih ali obnovljenih, nam bo lažje uspevalo, še posebej, če bomo tam iskali Jezusa.

          

 

 

 

8        Ta teden bomo pričeli z veroučnimi srečanji. Pravzaprav bo duhovna priprava. Vsi učenci od 4. razreda naprej so namreč jutri, v ponedeljek ali v četrtek po pouku lepo vabljeni, da se oglasijo v cerkvi, kjer jih bo čakal spovednik, da bodo lahko opravili sv. spoved.

            Vsi pripravniki na birmo (7. in 8. razred) pa naj poleg tega obiska cerkve pridejo še v torek po pouku k prvi veroučni uri. Samo birmanci! Vsi ostali boste z običajnim veroukom pričeli šele po prihodnji, katehetski nedelji.

 

 

 

8        Prihodnjo, katehetsko nedeljo pridite vsi veroučenci, če je le mogoče, k pol enajsti maši. Še posebej to povdarjam za pripravnike na birmo!  

 

 

 

8       

 

 

 

8       

 

 

 

8              

 

 

 

8        V soboto, to soboto, 17. septembra bo v Stični vseslovensko srečanje mladih. Tudi mladi iz naše župnije se tega verjetno že veselijo, saj imajo na lansko udeležbo zelo lepe spomine. Z veseljem organiziramo posebni avtobusni prevoz. Izpred cerkve bo avtobus odpeljal ob 8.00 uri. Prosim za čimprejšnje prijave! Prispevek za prevoz bo 1.000 SIT. 

 

 

 

8            

 

 

 

8        Slovenska Prenova v duhu, ki se ji pridružujejo tudi škofje, vabi na seminar, ki ga bo vodil p. Joseph Bill, duhovnik iz Indije. Gre za češčenje, slavljenje, nagovore, pričevanja, mašo in molitvijo za ozdravljenje. Na plakatu v oglasni deski lahko najdete termine in kraje dogajanja.     

 

 

 

 

 

 

 

8        Verski tisk:       »Družina« - št. 37

                                   »Salezijanski vesnik« - št. 5

                                   »Brat Frančišek« - št. 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Na Gori Oljki):

 

Dovolite, spoštovani, da ob koncu tega veselega dogodka, svete maše in blagoslova obnovljenega oltarja izrečem še besedo zahvale – vsem, ki so (ste) kakorkoli povezani z Goro Oljko in posebej z zadnjo obnovo.

 

Ne čudite se: Moja prva zahvala potuje v sredino 18. stoletja; - k ljudem, ki so si kot romarji k gorooljskemu križu na tem hribu želeli velike zidane cerkve;  - k vitezom suverenega malteškega viteškega reda, ki so glas ljudstva slišali in se odzvali z izpolnitvijo želja; - prednikom, domačinom iz sosednjih vasi, predvsem pa z Dobriča, ki so pri gradnji zavzeto sodelovali.

 

Umetnikom; v prvi vrsti seveda Ferdinandu Gallu, ki je 'spočel' in 'rodil' to mojstrovino – oltar zadnje večerje in povišanja sv. križa.

 

Dalje vsem, ki so po svojih najboljših močeh in znanju to umetnino ohranjali (res morda kdaj niso uporabili pravih barv, kakor ugotavlja stroka, vendar so delali) s skrbjo in ljubeznijo.

 

Mnogim skritim dušam danes, ki morda niti ne vemo zanje, pa nekje bolani ali zapuščeni obujajo spomine na srečanja z Goro Oljko, sklepajo roke v molitvi in prosijo za nas, ki še lahko romamo.

 

Potem pa seveda vsem, ki za lepoto svetišča skrbite s svojim delom in darovi danes: Ključarjema Janezu in Henriku, vsem skrbnikom cerkve, ekipi za čiščenje, krašenje, drobna popravila … vse do oskrbnika Doma pod cerkvijo, ki nenajavljene romarje rad popelje po stopnicah do vhodnih vrat.

 

Vsem dobrotnikom, ki so (po svojih močeh pač) vedno pripravljeni prispevati za ureditev potrebnega. Prostovoljno, brez prejetih pisem in položnic je v akciji za obnovo oltarja sodelovalo več kot 400 posameznikov, ali gospodinjstev, ali obrtnikov, ki so skupno zbrali nad 7 milijonov SIT. Kako dobro je, da 'Bog vse vidi in vse ve'.

 

Pri tej obnovi je aktivno sodelovala tudi država, kakor radi rečemo. Ministrstvo za kulturo je na tri razpise odgovorilo pozitivno in doslej že nakazalo 3 milijone SIT, do konca letošnjega leta pa obljublja še 2.5 milijona.

 

Zahvala tudi Zavodu za varstvo kulturne dediščine Celje, ki je z očesom g. Bogdana Badovinca obnovo budno spremljal in dajal navodila. Včasih me je kdo vprašal: »Pa dajo kaj zraven?«  Denarja ne, ker ga menda tudi sami nimajo, gotovo pa boste razumeli, da je zlata vreden tudi dober nasvet.

 

Z veliko dobre volje so obnovo izvedli g. Drago Bac iz Ljubljane, ki je obnovil je križ - vse ostalo pa Atelje Restavro iz Maribora pod vodstvom g. Andreja Šebalja. Srečal sem se že z veliko najrazličnejšimi mojstri, ampak tako zagnanega … 'zaljubljenega' v svoj poklic še ne. Že res, da je s 'tako ali drugače zaljubljenimi' včasih težko voziti, ampak bom (sem že) pozabil. Tudi zaradi požrtvovalnih sodelavcev bomo še sodelovali.

 

Hvala vsem, ki ste pripravili to današnjo slovesnost – v délu, ki je že mimo in v tistem, kar še sledi. Naj vas ne naštevam. Poznam vas, da niste delali za to, da bi na tem mestu iz mojih ust slišali svoje ime. Veliko več vam pomeni, da so vaša ime zapisano v nebesih. Blagor vam!

 

Hvala vsem, ki ste se odzvali, oznanilom ali vabilom ali notranjemu glasu in priromali na Slovensko Oljsko goro, da bi z drugimi delili veselje ob pomembnem dogodku. Ne morem si kaj, da ob pogledu na zvonike ne bi dejal: »Kmalu bo spet razlog za prijazno druženje!«  Žal bo prej potrebnih nekaj drugačnih oznanil … že slutite kakšnih. Pred šestimi leti sem ob priliki blagoslova fasade dejal, da kakšno leto ne bom prosjačil za prispevke … Ne spomnim se, če sem obljubo držal … Letos, da  ne bi greha delal, takšne obljube niti izrekel ne bom…        

 

Hvala novodobni dami in vitezov suverenega malteškega viteškega reda. Z vso pravico se lahko počutite kot doma ... tako v občini Polzela, ki s ponosom ohranja spomin na šestoletno delovanje vaši prednikov v tem delu Slovenije, … kakor tudi v tej cerkvi, ki ji obnova ni izbrisala znamenja osmerokrakega križa. Čez dve leti bomo obhajali 250 – letnico tega svetišča. Če prej ne, takrat se zagotovo srečamo na velikem slavju!

 

Hvala sobratom duhovnikom … še posebej pa vam g. škof za obisk, blagoslov, homilijo in najsvetejšo daritev… pravzaprav za vse, kar kot škof, duhovnik in človek dajete naši krajevni cerkvi. Kakor se radi pohvalimo, da je po tlaku te cerkve hodil blaženi A.M.Slomšek, tako nam je v veliko veselje, da se ne branite po njegovih stopinjah hoditi tudi vi – v dobesednem in prenesenem pomenu.            

  

Vsa zahvala in čast pa gre seveda našemu Bogu, ki »…je svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje ne pogubil, ampak imel večno življenje…« Stoje ga bomo počastili z zahvalno pesmijo …

 

… Še prej pa naj vse povabim, da se po koncu maše (in ofru seveda) zadržite pred cerkvijo na sladkem prigrizku in nazdravite … vse, ki sem vas za to nagovoril ali je v vabilu pisalo pa ste naprošeni, da se do 12. ure zberete v Planinskem domu.