+ + +       OZNANILA - RAZNA

 

 

 NEDELJA,  12. MARCA 20060505121

 

 

 

 

    

 

 

8 Slomškova ustanova, ki podpira socialno šibke dijake, nas danes ob 18. uri vabi na dobrodelni koncert. Ta bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani… Če se ga ne boste mogli udeležiti pa lahko pomagate tudi z nakazilom po položnici, ki jo najdete ob izhodu iz cerkve.

 

 

 

8  Jutri zvečer ob 19. uri redna seja članov ŽPS.

     

 

 

8  V sredo in petek, obakrat pol ure pred mašo, se bomo duhovno bogatili ob postajah križevega pota. Vabljeni!

    

 

 

8 V sredo, 15.03.2006 ob 19. uri bo pri Sv. Jožefu v Celju 'pričevanje eksorcista' g. Marjana Veternika.  

    

 

 

8 V četrtek, petek in soboto bodo maše ob 18. uri.

    

 

 

8 V četrtek, 16.03.2006 ob 19. uri v prostorih pod našo cerkvijo srečanje vseh katehistinj, katehetov in animatork dekanije Žalec.

    

 

 

8        Birmanci nam pišejo: Nekoč ste vzeli podobico z lepo mislijo. Pod vsako mislijo se skriva nekdo izmed nas, za katerega ves čas molite in ste mu na nek način duhovni boter. V soboto, 18. 3. 2006, pri večerni maši - ob 18 00, pa bi vam radi predstavili svoja imena. Pridite in spoznajte ime birmanca, kateremu ste duhovni boter in se ga spominjate v molitvi. Še enkrat, hvala, ker molite za nas, saj nam bo vaša podpora v molitvi pripomogla tudi do naše zrele vere. Veseli bomo, če se boste odzvali našemu vabilu k tej sveti maši, na katero vas vabijo tudi plakati ob vhodu.

   

 

 

8 

 

 

 

ÿ   DUHOVNE VAJE - OBNOVE:

 

13.16. marec:     molilci; Tinje, Avstrija; informacije in prijave na tel. 04 239 26 42

17.19. marec:     dijaki in študentje; Bled; informacije in prijave na tel. 051 337 556

17.19. marec:     zakonci; Sv. Jožef, Celje; informacije in prijave na tel. 03 548 37 04

18.23. marec:     v tišini; Sveti duh pri Škofji Loki; inf. in prijave na tel. 04 515 16 29

24.26. marec:     dijaki in študentje; Veržej; informacije in prijave na tel. 051 337 556

31. mar.2. apr:   dijaki in študentje; Pohorje; informacije in prijave na tel. 051 337 556

30. mar.2. apr:   zakonci (otroško varstvo); Stična; prijave Vital. V. na tel. 02 331-29-51

 

 

 

       TISK:     »Družina«  - št. 11                           

  

 

 

DRUGO:         Čiščenje in krašenje cerkve v marcu:  Breg pri Polzeli

 

 


 

ÿ POSTNA SPODBUDA:                                          Plakat in zloženka Slovenske karitas

 

V letošnjem postu je Slovenska karitas pripravila posebno pobudo z naslovom 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi bolezni, ki so posledica alkohola, nesreč na cestah in zaradi nasilja v družinah. Pobuda poteka v sodelovanju z Zavodom Med.Over.Net in Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.


Posledice prekomernega pitja alkohola so hude, zato v letošnjem postu predlagajo odpoved alkoholu. Glavni namen predloga je spodbuditi javnost k razmišljanju o negativnih posledicah prekomernega uživanja alkohola in s skupnimi močmi prispevati k preoblikovanju kulture pitja.

 

Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji vsaj 170.000 oseb, ki so zasvojene z alkoholom, kar pomeni, da se s tovrstni problemom srečuje vsaka četrta družina. Najbolj ranljiva skupina za začetek tovrstne odvisnosti so osebe med 25. in 35. letom starosti. Resne težave se praviloma pokažejo šele čez nekaj let. Najhujše posledice so nasilje nad partnerjem in otroki, razbitje družine, nezmožnost za delo in duševna ranjenost otrok. Trpljenje in agonija družin se lahko vleče leta in leta. Druge še bolj vidne posledice se kažejo na cestah, na katerih je po navedbi Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v zadnjih petnajstih letih umrlo 1.777 ljudi in bilo povzročeno 240 milijard tolarjev družbene škode. Kar vsako tretjo nesrečo s smrtnim izidom je povzročil vinjen voznik. Po navedbah Inštituta za varovanje zdravja je bilo npr. v letu 2003 zaradi zastrupitev z alkoholom in s prekomernim uživanjem alkohola povezanih bolezni 3.995 primerov hospitalizacij, kar je povzročilo 1.980 začasnih odsotnosti z dela. Vsaka taka odsotnost je v povprečju trajala 43 delovnih dni. Skupaj je zaradi bolezni, ki so bile posledica prekomernega uživanja alkohola, leta 2003 umrlo 608 oseb. Najpogostejša vzroka smrti sta bila alkoholna ciroza jeter ter samomori.

 

Po mnenju pobudnikov letošnje postne akcije s skupnimi močmi lahko tudi v Sloveniji spreminjamo odnos do alkohola in zmanjšamo tragične posledice prekomernega pitja. Prvi in najpomembnejši korak je osebna odločitev. Vsak iz med nas se lahko odloči in se v času posta za 40 dni odpove uživanju alkoholih pijač. To je največ, kar lahko storimo kot posamezniki. Druga možnost je, da se za to odločimo kot družina in v svojem domu v tem času ne strežemo alkoholnih pijač. Tudi delovne kolektive in druge skupnosti vabijo, da iz družabnih dogodkov in srečanj izključijo pitje alkohola.

Simbol pobude 40 dni brez alkohola je spomladanski zvonček, ki predstavlja pomlad in novo življenje. Vsaka odločitev za tovrsten post predstavlja en zvonček. Upajo, da jih bo to pomlad res veliko in da bodo pobelili travnike ter prinesli ljudem sporočilo novega upanja.

 

Dodatne informacije dobite na Slovenski karitas pri g. Petru Tomažiču, tel. 01/300–59–60, GSM: 041/821–834 ali na spletni strani: www.karitas.si/40dni.