Polje z besedilom: &

In Peter ga je potegnil k sebi in ga začel grajati. On pa se je obrnil, pogledal po učencih in pograjal Petra: »Poberi se! Za menoj, satan, ker ne misliš na to, kar je Božje, ampak na to, kar je človeško!«
 
Mr 8,27-35
___________

Ljubezen ni za to, da nas osrečuje … Mislim, da je za to, da nam pokaže, kako močni znamo biti v trpljenju in koliko znamo prenesti. 

(Hermann Hesse)

Sovražimo in ljubimo samo tisto, kar nam je v nečem tako ali drugače podobno. Kar je docela nasprotno ali povsem drugačno od nas, ne zasluži naše ljubezni ne sovraštva, temveč brezbrižnost. In ponavadi mi je tisto, kar mi je zoprno pri drugih, zoprno zato, ker to zoprnost čutim v samem sebi.

(Miguel de Unamuno)
 

    + + +      OZNANILA - RAZNA

 

 

NEDELJA,  17. september 20060505121

24. teden med letom

Berila in evangeliji za delavnike 3, berila leto II.

 

 

 

 

8  Oklici: Tomaž Turnšek – Karmen Hržica    

 

                                                                                                        

 

8  Čestitke lovcem Lovske družine Polzela, ki so se odločili 60–letnico delovanja zaznamovati tudi s prihodom v cerkev in sveto mašo. Bog vas obilno blagoslavljaj na vseh vaših miroljubnih poteh. Veliko uspehov pri ohranjanju žive narave.      

 

                                                                                                       

 

8  Urnik verouka 2006/2006:

 

    1. razred:     sreda   13.15     ali      sreda   14.15

    2. razred:     poned. 12.00     ali      poned. 13.00

    3. razred:     petek   12.00     ali      petek   13.00

    4. razred:     petek   12.00     ali      petek   13.00

    5. razred:     torek   07.30     ali      torek   13.00

    6. razred:     sreda   13.00     ali      sreda   13.45   ali   petek     13.45

    7. razred:     torek   13.00     ali      četrtek            13.00   ali   četrtek  13.45

    8. razred:     poned. 14.00     ali      torek   15.00

    9. razred:     torek   14.00     ali      petek   14.00

    mladinci:      sobota 19.00

  

 

 

 

8 V torek ob 19. uri bo v prostorih Župnijske Karitas Polzela sestanek za vse člane Karitas. Pridite!   

  

 

 

 

8  V sredo se prične nova pevska sezona za otroški pevski zbor »Cekinčki«. Starši, lepo vas prosim, da spodbudite svoje otroke za petje v tem zboru in poskrbite, da bodo z veseljem in redno prihajali na pevske vaje. 

    

 

 

8  V soboto s pričetkom ob 9.30 bo na Slomškovi Ponikvi, v župnijski cerkvi SREČANJE učiteljev, vzgojiteljev in katehetov z naslovom: "Učimo se živeti v skupnosti". Ob 10.00 bo slovesno somaševanje, ob 11.30 kulturni program - recital Slomškove poezije in proze, ob 12.00 podelitev Slomškovih priznanj, ob 13.00 kosilo, ob 14.00 odhod do Sloma, ob 15.00 predstavitev dramatizacije Slomškove zgodbe in ogled razstave likovnih del osnovnošolcev na temo Slomškove zgodbe, ob 15.30, delitev v skupine za delavnice na temo: "Družno delajmo drug z drugim in za drugega", ob 16.30 poročanje o zaključkih delavnic, plenarno srečanje vseh udeležencev ter oblikovanje sporočila za javnost, ob 17.00 sklep.

    

 

 

8 Prihodnjo nedeljo ob 16. uri bo v Mariboru slovesnost ob Slomškovi nedelji, ki bo zaznamovana s preimenovanjem škofije Maribor v nadškofijo in škofa Krambergerja v nadškofa. Dogodek je izredno pomemben, zato smo lepo vabljeni, da se ga udeležimo. Do torka zbiram prijave za skupni prevoz. Cena: 1.500 SIT   (plakat v oglasni deski) 

     

 

 

8      V soboto se pričnejo veroučna srečanja za mladince. Kot vabilo preberem pismo, ki je nastalo včeraj:  »Tako. Pa je za nami. Stična 2006 namreč. Zaradi dežja malo mokra in manj številna kot smo pričakovali. Zaradi »številčnosti« prijavljenih smo kot župnija odpovedali avtobus in se v Stično odpeljali s kombijem in osebnim avtomobilom. Bilo je super, vse ostalo pa vam bomo povedali na naših mladinskih srečanjih, kjer se bomo srečevali kot skupina SVETEL PLAMEN. Vse, ki ste že prerasli osnovnošolske klopi, vas vabimo na otvoritveno srečanje, ki bo v soboto, 23. 9., po večerni maši v župnišču. Zaradi tvoje prisotnosti bo svetel plamen še svetlejši, bogatejši in toplejši. Pridi, pričakujemo te.«  

     

 

 

8 Čez štirinajst dni (zadnjo soboto v tem mesecu, torej 30. septembra) bo župnijsko romanje »Po cerkvah sv. Marjete«. Tudi letos bomo potovali čez mejo, zato bo potreben osebni dokument. Odhod avtobusov z običajnega mesta ob 7.30. Prispevek za prevoz in kosilo: 4.000 SIT.

         

 

 

                                        

ÿ   TISK:             »Družina« - št. 38

   

 

 

 

DRUGO:         Čiščenje in krašenje cerkve v avgustu: Breg pri Polzeli

 

 

 

 

 

 

 

24. NAVADNA NEDELJA

___________________________________

 

SVOJEGA OBRAZA NISEM SKRIVAL PRED SRAMOTENJEM IN PLJUNKI

 

1. GOSPODOV SLUŽABNIK BO ZASRAMOVAN. V knjigi preroka Izaija najdemo štiri speve o Gospodovem služabniku. Pred nami je tretji spev. Gospodov služabnik bi se bil lahko umaknil nazaj, vendar tega ne stori. Prostovoljno prenaša najhujše zasramovanje: hrbet nastavlja tistim, ki ga bijejo; pusti, da mu pulijo brado; obraza ne skriva pred pljunki. Dovolj bo, da preberemo samo dve vrstici iz pasijona po Marku (15,19-20), pa spoznamo, da je Izaija »evangelist«.

 

Človeku ni dano po naravi častem se ogibati, zasmehovanje radovoljno prenašati, sam sebe zaničevati, če pa v Gospoda zaupaš, ti bo dana moč iz nebes (Hoja za K. II. 12,9).

 

2. GOSPODOV SLUŽABNIK JE POLN DOBRIH DEL. Vera brez dobrih del je sama zase mrtva, uči apostol Jakob (2,17). Prava vera kot taka še ni garancijska vozovnica za nebesa. Kakor je seme naravnano na sad, tako je vera naravnana na dobra dela. Naj kdo še tako ceni vrednoto krščanstva, globino in etos krščanskega nauka, naj se še tako čuti zasidranega v veri, če nima dobrih del, je vse brez koristi.

 

3. GOSPODOV SLUŽBANIK BO UMORJEN IN OBUJEN. Pričujoči evangeljski odlomek ima tri dele: Petrova izpoved, da je Jezus Mesija, to je Kristus, Maziljenec; Jezusova prva napoved trpljenja, smrti in vstajenja; Jezusov klic, naj se odpovemo sebi, vzamemo svoj križ in mu sledimo.

 

Jezus naslova Mesija ni rad obračal nase, ta naslov je imel preveč političen in nacionalen prizvok. Rajši se je nazival Sin človekov in gledal sebe v liku zasramovanega in trpečega Gospodovega služabnika.                                          

 

Jožef Smej, mariborski pom. škof

___________________________________

 

Človeške in božje misli

 

Jezus je od Petra pričakoval, da bo mislil po božje. Ker ni, ga je oštel in skoraj nagnal iz apostolskega zbora.

 

Po človeški naravi in po svoji pameti je Peter mislil, da je za Jezusa trpljenje in smrt nekaj slabega, nekaj, kar se mu ne sme zgoditi. Zato ga je v najboljši veri od teh misli odvračal. Na Petrovem mestu bi enako storil vsakdo, ki bi imel Jezusa rad.

 

Jezus, nikar se ne čudi Petru in njegovim človeškim mislim! Ne čudi se nam. Priznavamo, da te tudi mi težko razumemo. Ne gre in ne gre nam v glavo tvoj nasvet, naj se odpovedujemo samim sebi, naj jemljemo vsak dan nase svoj (tvoj) križ, naj svoje življenje rajši izgubljamo, kakor da bi ga reševali.

 

In če smo te pripravljeni prav razumeti, bomo spoznali, da nam s svojim vabilom k umiranju želiš samo dobro. Saj gre le za smrt vsega, kar je v nas zlo, da bi moglo tem bolj zaživeti, kar je v nas dobro.                        

 

F. Cerar