+ + +        OZNANILA - RAZNO

 

 

 

 

NEDELJA,  15. oktober 20060505121

28. teden med letom

Berila in evangeliji za delavnike 3, berila leto II.

 

 

 

8  Oklici:   Gracl Damjan – Pikelj Bernarda

 

                                                                                                        

 

8  Danes popoldne bo na Ponikvi pri Šentjurju potekal 3. tradicionalni shod kmetov. Ob 12. uri bo škof Stres imel mašo, ob 14.30 pa bo pred hišo blaženega A. M. Slomška svečana akademija. Za vse udeležence bo poskrbljeno z brezplačnim toplim obrokom in pijačo.

 

                                                                                                       

 

8  V ponedeljek, 16.10.2006 ob 19. uri seja ŽGS v župnišču.

 

                                                                                                        

 

8   V torek, 17.10.2006 bo v Don Boskovem centru na Hudinji v Celju okrogla miza z naslovom »Prostovoljstvo – razvijanje lastnih potencialov ali zapravljanje časa?« Začetek ob 12. uri.

 

 

 

 

8  V soboto se pričnejo srečanja za spoznavanje skavtstva, vzgoje v skavtskem duhu in priprava na vodenje mlajših skavtskih skupin po župnijah. Vse starejše od 18. let vabim, ki jih ta tematika zanima in bi radi na tem področju postali aktivni, vabim, da se nemudoma odločijo in prijavijo v »šolo« za animatorje oz. voditelje skavtskih skupin. Prvo srečanje bo že to soboto, 21.10.2006 ob 9. uri v Preboldu. Ob izhodu najdete tudi nekaj propagandnega materiala o tem. 

    

 

 

8  V soboto, 21.10.2006 s pričetkom ob 19.30 bo v Mariboru festival duhovne ritmične glasbe »Ritem Duha« … Tudi mladi polzelani se ga nameravajo udeležili. Če bi bil rad zraven tudi kdo, ki sicer ne hodi k mladinskemu verouku, pa ga stvar zanima, naj se javi!  

 

 

 

8  Prihodnja nedelja je misijonska. S tematiko o misijonih in misijonarjih bodo zaznamovane maše po vseh župnijah, osrednja slovesnost v slovenskem merilu pa bo ob 15, uri v Logu pri Vipavi. Od petka do nedelje pa bo v Ljubljani na Rakovniku Misijonska vas s predstavitvijo misijonske dejavnosti slovenske Cerkve. Vsi smo povabljeni, da spoznamo delo misijonarjev, da jih podpremo s svojim zanimanjem, zanje molimo in zanje darujemo.

 

 

 

8 Pastoralna služba mariborske Metropolije in romarska agencija Aritours, z mariborskim pomožnim škofom dr. Jožefom Smejem, nam spet ponujajo lepo enodnevno romanje v romarsko svetišče Milostne Matere Božje na Trsat. Romanje bo v soboto, 4. novembra 2006. Cena: 6.900 SIT. Prosim za čimprejšnje prijave!

 

 

 

 

 

8 Že precej vernikov je naročilo letošnje spomine za praznik vseh svetih.

 

 

 

 

 

ÿ   TISK:   »Družina« - št. 42

»Misijonska obzorja« - št. 5  (*)

* Revija Misijonska obzorja nas seznanja z delom naših misijonarjev po svetu in tudi nas oblikuje v misijonskem duhu. S tem, ko smo naročeni na to revijo, podpiramo tudi delo naših misijonarjev. Misijonsko središče vam ob letošnji Misijonski nedelji ponuja posebno ugodnost: Tisti, ki dobite novega naročnika, boste prejeli DVD o delu misijonarjev. Tisti, ki se naročite, boste prejeli letošnji dve številki revije brezplačno.

 

                   »Oznanila« dekanije Žalec – o DPD - maja na Polzeli

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 DRUGO:        Čiščenje in krašenje cerkve v oktobru: Polzela

 

 

 

 

 

 

& 28. NAVADNA NEDELJA

 

 

V PRIMERJAVI Z MODROSTJO SEM IMEL BOGASTVO ZA PRAZEN NIČ

 

1. MODROST IN BOGASTVO. Psalmist po eni strani pravi, da je bogastvo sad bogoljubnega življenja, po drugi strani pa svari pred zanašanjem na bogastvo: »Blagor možu, ki se boji Gospoda, premoženje in bogastvo sta v njegovi hiši« (112, 1-3). »Če premoženje raste, nanj srca ne navezujte« (62, 11 b). Ideal je v sredini: »Bog, za dvoje te prosim, preden umrem: ne dajaj mi ne revščine ne bogastva, da te presit ne zatajim ali da ubobožan ne kradem« (Prg 30, 7-9). V primeru z modrostjo pa je bogastvo kakor nič. Modrost je krepost, ki nagiblje razum, da v vsaki okoliščini razberemo, kaj je za nas resnično dobro. Tako v posameznih primerih vemo, glede dobrega, ki ga je treba storiti, in zla, ki se ga je treba izogibati.

 

2. MODROST IN BOŽJA BESEDA. Čudovit slavospev Božji besedi. Božja beseda je tu v Heb 4,12-13 poosebljena kakor v Knjigi pregovorov (8,22-36). Je kakor dvorezen meč, ki zareže do ločitve duše in duha, presoja vzgibe in misli srca. Ena sama Božja beseda je zarezala v srce Avguštinu, da se je spreobrnil. Slišal je glas: »Tolle, lege!« Vzemi, beri! Odprl je Sveto pismo in po naključju naletel na besede: »Živimo pošteno, ne v požrešnosti in pijanosti, ne v nečistosti in nesramnosti …« In udrle so se mu solze kesanja. Omenja tudi, kako je Božja beseda  zarezala v srce sv. Antonu Puščavniku, da je krenil na pot popolnosti (Izp: VIII. 12). Božja beseda je kakor meč zarezala v srce pravniku Andreju Avelinskemu. V neki pravdi je nastopil z lažnimi dokazi. Potem pa je bral: »Usta, ki lažejo, umorijo dušo« (Mdr 1,11). Spreobrnil se je, postal duhovnik, svetnik (god 10. nov.).

 

3. BOGASTVO IN HOJA ZA KRISTUSOM. Nismo vsi poklicani, da bi živeli po evangeljskih svetih. Vsi pa smo poklicani k hoji za Kristusom. Velika ovira je navezanost na bogastvo. Vsi trije evangelisti navajajo Jezusovo besedo o kameli (velblodu) in o šivankinem ušesu. Velblod je za vzhodnjaka nekaj največjega, šivankino uho pa nekaj najmanjšega. Hiperbola (pretiravanje v pregovoru) hoče povedati nekaj, kar je zelo težko.

Jožef Smej, mariborski pomožni škof