+ + +        OZNANILA - RAZNO

 

 

NEDELJA,  03. december 20060505121

 - C -  1. adventni teden

Berila in evangeliji za delavnike 1.                                                                                   

 

 

 

 

 

 

8  Hvala za današnjo mašno nabirko. Oddana bo za potrebe Karitas.  

 

 

 

8 Hvala g. Janezu, ki je danes bil prvič v tem adventu na razpolago za spoved. Če priložnosti še niste izkoristili, naj povem, da bo spovedoval tudi tretjo in četrto adventno nedeljo.

 

 

 

 

8  Danes popoldne ob 15.00 bo maša na Vimperku. Počastili bomo zavetnika te podružnične cerkve.

 

 

 

8 V torek, 05. 12. ob 17.00 bo v naši cerkvi 'miklavževanje'.  

 

 

 

 

8 Prihodnjo nedeljo bo slovesnost ob 80-letnici g. Janeza Bračuna.  

 

 

 

 

8 V miklavževi pisarni se je doslej oglasilo 60 dobrotnikov.

 

 

 

 

8 Zakonci jubilanti, ki ste se udeležili letošnje slovesnosti v cerkvi, pridite po fotografije, ki so nastale ob tej priliki! 

 

 

 

 

ÿ   TISK:   »Družina« - št. 49

»Prijatelj« - št. 6

»Mavrica« - št. 4

»Mohorjeva zbirka«

»Pratika 2007« - cena: 990 SIT  (4.13 €)

»Marijanski koledar 2007« - cena: 440 SIT (1.84 €)

    

 

 

 

 DRUGO:         Čiščenje in krašenje cerkve v decembru:  Orova vas

 

Orglanja: 03.12.2006:     07.00:            Veronika R.

                                                            09.00:            Mija N. – »MoPZ«

                                                                  10.30:            Sabina N.

                                                                  15.00:            Tina N. – »Cekinčki«

                      

Bralci beril: 03.12.2006: 07.00:            Saša T.;  Toni S.

                                                                  09.00:            Tanja D.;  Sonja Č.

                                                                  10.30:            Andreja J.;  Marko L.

 

Bralci beril: 10.12.2006: 07.00:            Martina L.; Marjan S.

                                                            09.00:            Beti D.; Frančiška K.

                                                                  10.30:            Hedvika H.; Zdenka J.


 

 

 

 

&  1.  ADVENTNA NEDELJA     Lk 21,25

 

»Znamenja bodo na soncu, luni in zvezdah.

Na zemlji bo stiska med narodi,

v zmedi zaradi bučanja morja in valov.«

 

 

 

Eno najlepših človeških izkustev je pričakovanje, večkrat je celo lepše od izpolnitve.

 

Začenjamo advent, čas pričakovanja, upanja in hrepenenja. Na mizi pred nami je adventni venec, ki so ga naredile skrbne roke. O čem nam govori to znamenje, s katerim se v začetku decembra naseli v naše domove neko skrivnostno razpoloženje?

 

Adventni venec v sebi združuje več pomenov. Krog, najpopolnejši lik, lik brez začetka in konca, je starodavno znamenje Boga, za njegovo popolnost in večnost.

Zelenje, ki ne ovene, kaže na naše neuničljivo upanje vanj. Govori pa tudi o Božji zvestobi, ki človeka spremlja skozi svetle in temne dni. Sveča spominja na Kristusa, ki se je imenoval prava luč, luč sveta. Prižiganje sveč na vencu izraža naše veselje, da prihaja med nas On, ki je vedno med nami in pri nas.

 

Advent nas vabi k novemu začetku. To preprosto zelenje nas vabi, naj v veliki puščavi tega sveta postanemo majhne oaze, kjer vse začenja spet rasti in cveteti.

 

 

 

Lk 21,25-28.34-36

NAŠE ODREŠENJE JE BLIZU

 

»MARANATHA – Gospod, pridi spet v svojem veličastvu.« Ob vsakem adventu slišimo peti ali recitirati to vrstico. Dih nam zastaja.   Ali res to želimo? »Pridi, Gospod Jezus, pridi kmalu!« Ali lahko to vabilo pojemo, ga sploh izgovorimo? Célo naše življenje je naravnano tako, da imamo jutri, pojutrišnjem in »potem«. Naše vabilo Gospodu ob začetku adventa pa ta potem postavlja pod vprašaj in nas opominja: naša »odkupitev« se približuje.

 

»Znamenja bodo na soncu, luni in zvezdah. Na zemlji bodo stiska med narodi, v zmedi zaradi bučanja morja in valov. Ljudje bodo hirali od strahu in v pričakovanju tega, kar pride nad ves svet, kajti nebeške sile se bodo majale«. Vsa življenjska zavarovanja nam bodo propadla, dolge razprave o pokojninski reformi bodo zaključene. Skrb, ali bo hči našla prosto študijsko mesto, ali bo svak ponovno našel službo, bo odveč.

 

Jezusove besede na prvo adventno nedeljo niso mračne prerokbe, napovedi težkih, slabih časov. Njegove besede želijo spodbuditi vse ljudi, ki živijo v strahu in stiski, naj bodo pozorni in vzdignjenih glav. Ne omamljajte se s poceni tolažbami: »Varujte se, da vam srca ne bodo obtežena z razuzdanostjo, pijanostjo in življenjskimi skrbmi …« Naj vas vsakdan ne odvrne od hrepenenja po nebesih in novi zemlji. Lahko smo prepričani, da so prvi kristjani te besede slišali čisto drugače, kot jih slišimo mi, ki iščemo raj bliže, nekje na tropskih otokih, in pričakujemo plačilo za naš trud z naslednjim obračunom plače. Vendar tudi mi praznujemo advent in pojemo: »O pridi, o pridi Emanuel«. Vedno znova si moramo postavljati vprašanje: Koga ali kaj pričakovati, po kom ali čem hrepeneti?

(Po Christini Bramkamp)

 

 

 

ZRAZVEDRILO: ?!

 

Zgodba pripoveduje o petih ljudeh, ki so v mrzli zimski noči zmrznili, čeprav so sedeli okrog tabornega ognja. Vsak od njih je imel v rokah debel kol, ki bi ga lahko položil na ogenj, da ne bi ugasnil, vendar tega iz različnih razlogov nihče ni storil; vsakdo je namreč imel razlog, ki ga je razumel in sprejemal le on sam.

 

* Ženska svojega kola ni hotela dati na ogenj, ker je bil v skupini tudi moški, ona pa moške sovraži zaradi trpljenja, ki ji ga je že davno povzročil eden izmed njih.

 

* Brezdomec tudi ni hotel vreči svojega kola na ogenj, ker je ob njem sedel neki bogataš.

 

* Bogataš pa ga je tudi trdno stiskal v rokah, saj se nikakor ni strinjal, da bi se z njegovim kolom grel tudi nekdo, ki je na prvi pogled nesposoben in len.

 

* Druga ženska ga tudi ni hotela položiti na ogenj, ker je v druščini sedel tudi nekdo, ki ni bil naše vere in je hodil v drugo cerkev.

 

* Črnec tudi ni hotel dati svojega kola, da se je tako vsaj malo maščeval vsem belcem, ki so zatirali njegove prednike.

 

In tako je ogenj počasi ugasnil, ker nihče ni hotel prispevati svojega kola in to iz razloga, ki je imel težo samo zanj.

 

Pet kolov, ki jih stiskajo mrtve zmrznjene roke, kažejo na človekov greh. Niso umrli zaradi mraza vse naokrog ampak zaradi mraza v svojih srcih.